U Donjem Lapcu sutra komemoracija žrtvama “Oluje”

Srna
U Donjem Lapcu sutra komemoracija žrtvama “Oluje”

Zagreb - Srpsko narodno vijeće /SNV/ pozvalo je građane da sutra dođu u Donji Lapac na komemoraciju za ubijene i nestale tokom i nakon akcije “Oluja” 1995. godine.

Komemorativni skup će biti održan u 11.00 časova kraj crkve Silaska Svetog Duha na apostole u Donjem Lapcu.

Na skupu će se obratiti predsjednik SNV Boris Milošević, načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović i programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava iz Zagreba Nikola Puharić.

“Porukama sjećanja želimo odati počast žrtvama, podsjetiti na mjesta stradanja, upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija, te i dalje neefikasno procesuiranje ratnih zločina”, poručeno je u saopštenju.

Iz SNV podsjećaju da je Hrvatski helsinški odbor neposredno nakon “Oluje” u svojim izvještajima objavio da je riječ o gotovo 700 civilnih žrtava, a da je u avgustu 1995. zabilježen najveći egzodus Srba iz Hrvatske, kada je izbjeglo oko 200.000 ljudi.

Predsjednik SNV-a Boris Milošević ocijenio je kako izgleda da “Olujom” rat nije završen ni nakon posljednjeg ubijenog starca, ni nakon paljenja živih ljudi, ni granatiranjem kolone izbjeglih, ulaskom Hrvatske u EU, već je to bila prilika za njegovu obnovu.

“Rat nikada nije bio prisutniji i vijest o njegovom kraju sporo putuje. Još nije stigla do hrvatskih sudova, ni do saborskih zastupnika, nije stigla do hrvatskih škola i nije stigla do svih onih koji ne znaju šta bi sa sobom u miru”, naveo je Milošević.

On je naglasio da to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u školama moraju da trpe stigmu zločinaca i osjećaju krivicu za njegove razorne posljedice, saopšteno je iz SNV-a.

Milošević je podsjetio da se SNV borio i boriće se za sjećanje u kojem će biti mjesta za sve koji su stradavali ili koji danas trpe nepravdu zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, za sve one čije su životne okolnosti i životni smisao trajno i drastično promijenjeni mobilizacijom, progonom i izbjeglištvom.

“Mi ne zaboravljamo nikoga i ničije stradanje, bilo s hrvatske bilo sa srpske strane, sa ženske ili muške, staračke ili dječje, s vojničke ili civilne strane. Mi se sjećamo svih onih kojih više nema, svih njihovih krajeva”, poručio je Milošević.

On je dodao da će SNV, ako ništa ne promijeni u političkom sjećanju, biti dio poraza, istorijskog sloma ideje o društvu pravednosti, jednakosti, solidarnosti i mira unutar granica i na njima.

“Činjenice govore da je tokom rata nekadašnje društveno vlasništvo raskomadano i da negativne posljedice tranzicije danas najbolje osjećaju njeni gubitnici, da presuda za ratne zločine nad nehrvatskim stanovništvom gotovo da i nema, da je povratak izbjeglih opstruisan. One će govoriti i nakon što nas ne bude bilo”, poručio je Milošević.

On kaže da će se hrvatsko društvo jednom morati pogledati u ogledalo, koliko god se bojalo vlastitog odraza, a što prije to bolje, zbog slobode i jednakosti svakog čovjeka u ovom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana