U Crnoj Gori pogoršan kvalitet vazduha

Srna
U Crnoj Gori pogoršan kvalitet vazduha

PODGORICA- Zbog velikog broja aktivnih požara na teritoriji Crne Gore došlo je do pogoršanja kvaliteta vazduha, što je i registrovano na mjernim uređajima u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha

Povećanje koncentracija PM10 i PM2,5 čestica registrovano je periodično na pojedinim mjernim mjestima od 31. jula tekuće godine.

Zbog intenziviranja požara i povećanja emisije zagađujućih materija u vazduh usLjed sagorijevanja biljne mase na velikim površinama i na brojnim lokacijama, posebno u centralnom dijelu Crne Gore, od juče – izmjerene su visoke i veoma visoke satne koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, na mjernim mjestima u Podgorici i Nikšiću, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako ističu, najviše koncentracije PM10 i PM2,5 čestica izmjerene su na mjernom mjestu u Bloku V u Podgorici, koje danas u 7.00 časova iznosile 228mikrograma po metru kubnom PM10 i 194 mikrograma po metru kubnom.

Apeluje se na sve građane da se maksimalno odgovorno ponašaju i da svojim postupcima ne dovedu do potencijalne mogućnosti aktiviranja požara i da u periodu prisustva visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, svoje aktivnosti prilagode preporukama Instituta za javno zdravlje.

Zbog visoko zagađenje vazduha preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva /djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici/ da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu, preporučuje se ograničenje fizički zahtjevnih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana