U Crnoj Gori nestašica nanogica

GS
U Crnoj Gori nestašica nanogica

PODGORICA - Mjera nadzora uz kontrolu elektronskim nadzorom predviđena je zakonom kao sredstvo obezbjeđenja nesmetanog vođenja postupka i kao takva je odličan supstitut pritvoru, kao najtežoj mjeri ograničenja slobode.

Međutim, u nedostatku tehničkih uslova za sprovođenje iste, sud je prinuđen da u velikom broju slučajeva određuje pritvore, navodi se u odgovorima iz suda kojim rukovodi Zoran Radović.
Iz podgoričkog Višeg suda tvrde da su u velikom broju slučajeva prinuđeni da okrivljenima određuju pritvor u nedostatku tehničkih uslova za kontrolisanje onih kojima izreknu mjeru zabrane napuštanja stana.

Saopštili su to “Vijestima”, odgovarajući na pitanja o mjerama koje propisuje Zakon o krivičnom postupku (ZKP), kada postoji mogućnost opstrukcije krivičnog postupka u slučaju bjekstva okrivljenog.

Zakon dozvoljava sudu da okrivljenog pošalje kući, ali uz kontrolu njegovog kretanja pomoću takozvane nanogice.

Uprkos zakonskim odredbama, policija ne posjeduje te uređaje, pa se brojni kojima je izrečena takva mjera, više nisu vratili na suđenja i gubi im se svaki trag. Među njima su i optuženi za najteža krivična djela.

Iz suda kojim rukovodi Zoran Radović, međutim, konstatuju da nisu u saznanju da je Uprava policije obezbijedila uređaje za kontrolu mjere nadzora zabrane napuštanja stana i upućuju novinara da se obrati toj instituciji.

- Prethodno navedena mjera nadzora uz kontrolu elektronskim nadzorom je predviđena zakonom kao sredstvo obezbjeđenja nesmetanog vođenja postupka, prethodno citiranom zakonskom odredbom, i kao takva je odličan supstitut pritvoru, kao najtežoj mjeri ograničenja slobode, međutim u nedostatku tehničkih uslova za sprovođenje iste, sud je prinuđen da u velikom broju slučajeva određuje pritvore, navodi se u odgovorima samostalne savjetnice za odnose sa javnošću Marija Raković.

Dodaju da je poznato da Ministarstvo pravde posjeduje elektronske uređaje za praćenje izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje:

- Dok uređaji za kontrolu mjera nadzora još uvijek nisu obezbijeđeni, prema informacijama kojima raspolaže ovaj sud, a što smatramo da je zaista neophodno obezbijediti kako bi ove mjere bile primjenjive i u praksi, pišu Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana