U Crnoj Gori ne znaju šta je pojam autokefalnosti

Agencije
U Crnoj Gori ne znaju šta je pojam autokefalnosti

Podgorica - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da se u Crnoj Gori ne zna šta suštinski predstavlja pojam autokefalna crkva, prenose agencije.

- Svaki pravoslavni episkop potpuno samostalno funkcioniše. Prema tome, taj pojam izvikane nekakve autokefalnosti, nešto što crkvi ništa ne daje, a još manje državi u kojoj se nalazi ta crkva, a pogotovo ako se radi o sekularnoj državi koja je izglasala odvojenost crkve i države - rekao je mitropolit Amfilohije sinoć u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da je to “problem koji je nametnut od krugova koji u crkvu nikad ušli nisu, niti znaju šta je crkva”, i dodao da “većina onih koji pričaju o autokefalnosti u Crnoj Gori nisu ni kršteni”.

On ocjenjuje da bi izjave predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića “da je SPC okupatorska crva i da treba otimatu njenu imovinu”, kako ih je parafrazirao mitropolit Amfilohije, u evropskim državama bile predmet istrage Tužilaštva.

- On koristi svoj položaj i zbunjuje narod. Narod je trezven, ali zbunjuje jednu grupu ljudi koji spadaju u neku vrstu interesne zajednice. On podržava njihovo bezakonje, njihove pritivzakonske namjere koje su, u suštini, protiv države - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je ocijenio da je najava državnog vrha da tokom ove godine neke hramove vrati pod okrilje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve “jedan od detalja besudnog shvatanja” i da država može vratiti samo ono što je njeno.

- Ako bi se tako nešto uradilo, znači da Crna Gora ponovo postaje besudna zemlja. Ako hoćemo ponovo ono što je urađeno 1945. godine, kada je oteta imovina i zadužbina crkava i građana, može opet da se ponovi. Ipak, čini mi se da je to vrijeme prošlo i kod nas i u Evropi - zaključioje mitropolit Amfilohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana