U Crnoj Gori na provjeri diplome sa fakulteta u regionu

Agencije
U Crnoj Gori na provjeri diplome sa fakulteta u regionu

Podgorica - Nostrifikovane diplome visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu u Crnoj Gori se od jula ne izdaju zbog odluke ministra prosvjete Damira Šehovića da bude pooštrena kontrola dobijanja obrazovnih isprava van te zemlje.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtijevaju ozbiljnu kontrolu kvaliteta, prenose mediji. Navode da je plan da se u jednom dijelu promijeni Zakon o priznavanju stranih obrazovnih isprava.

- Potpuno nezavisno od tih izmjena imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih poštujete, traju - ističu iz crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Prema nedavnim podacima Ministarstva prosvjete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dvije godine odbijeno, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata u nelicenciranoj ustanovi.

U tom periodu odbijeno je i priznavanje tridesetak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana