U Crnoj Gori i ministri pod kreditom

Vijesti
U Crnoj Gori i ministri pod kreditom

PODGORICA - Kreditni dug Vojislava Šimuna na kraju 2023. iznosio je 121.457,07 eura. Dragoslav Šćekić prethodnu godinu zaključio sa dugom od 111.082,68 eura. Bez kredita samo Spaić i sedmoro ministara.

Članovi Vlade dugovali su na kraju 2023. godine po osnovu kredita ukupno 693.106,39 eura, dok je prošlogodišnja plata sredovječnog člana Vlade iznosila oko 1.800 eura, pokazuju izvještaji o prihodima i imovini javnih funkcionera za 2023. godinu objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

U prosjeku, član Vlade je prošlu godinu zaključio sa 22.358,27 eura duga za kredit.

Javni funkcioneri dužni su po zakonu da prijave svoju i imovinu i prihode članova svog domaćinstva do kraja marta tekuće za prethodnu godinu.

Kredite nemaju premijer i sedam ministara, dok za jednog još nije dostupan izvještaj.

Šestocjfren dug na kraju prošle godine imala su samo ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, te ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Šćekić i njegovi članovi domaćinstva su prethodnu godinu zaključili sa dugom od 111.082,68 eura, od čega je 23.937,22 eura na ime supruge. Ministar sporta i mladih je tokom 2023. godine izmirio dugovanja za jedan gotovinski kredit, a još uvijek otplaćuje jedan stambeni, kao i osiguranje za koje mu je ostalo da plati nešto manje od 10.000 eura.

Šimunov kreditni dug je na kraju godine iznosio 121.457,07 eura.

Ministar dijaspore Ernad Suljević je ukupno dužan 72.671,05 eura i on otplaćuje tri kredita, dok je njegov partijski šef i potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sa članovima domaćinstva ima nešto više od 60.000 eura duga po osnovu kredita, od čega oko 40.000 otplaćuje njegova supruga.

Filip Radulović, ministar pomorstva, otplaćuje stambeni kredit od kog mu je na kraju 2023. ostalo još nešto manje od 62.000 eura, dok je ministar pravde Bojan Božović sa članovima domaćinstva godinu zaključio sa malo manje od 52.000 eura duga po osnovu kredita.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević dugovala je 31. decembra nešto više od 28.000 eura za stambeni kredit, a sličan iznos je dužna i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović zajedno sa članovima svog domaćinstva.

Jakšić Stojanović takođe otplaćuje stambeni kredit, dok njen suprug namiruje gotovinski. Ona je morala da isplati još 16.507,31 eura, a njen bračni partner 11.832,31 eura.

Ministar odbrane Dragan Krapović je prethodnu godinu završio sa tačno 27.000 eura duga za hipotekarni kredit.

Nešto manje od Krapovića otplaćuju ministri koji dolaze iz Albanskog foruma. Potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i ministaru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju je ostalo 26.377 eura kreditnog zaduženja na kraju 2023. godine, a njegovom partijskom kolegi i ministru javne uprave Marašu Dukaju 26.692 eura. Obojica otplaćuju gotovinske kredite.

Ministarka turizma Simonida Kordić je u prethodnoj godini imala dva gotovinska kredita, a godinu je završila sa nešto više od 20.000 eura duga.

Kad je riječ o ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću, on je na kraju godine imao 321,75 eura kreditnog zaduženja, ali je njegova supruga imala 17.770,00 eura dugovanja. Ona otplaćuje gotovinski kredit od 20.000 eura, dok Šaranovićev dug predstavlja kupovinu na rate nečega što je koštalo 594 eura i biće otplaćeno u toku ove godine.

Ministar dijaspore Mirsad Azemović nije imao dugovanja na kraju prošle godine, ali je njegovoj supruzi ostalo da otplati još 12.400,00 eura potrošačkog kredita.

Najranije započeti kredit ima Novica Vuković. Ministar finansija se kreditno zadužio 2009. godine i otplatiće ga u roku od godinu dana od dana podnošenja izvještaja. Za otplatu ovog stambenog kredita, Vukoviću je bilo preostalo još 4.376,45 eura duga, a osim njega ima i jedan gotovinski za koji treba da plati 7.808,91 eura.

Sedam članova Vlade je 2023. godinu završilo sa dugovanjima do 10.000 eura.

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić prošlu godinu završio je sa jednim refinansirajućim kreditom za koji mu je bilo ostalo da isplati još 8.000 eura, a ministarka saobraćaja Maja Vukićević sa dva gotovinska za koje je morala da otplati nešto više od 7.000 eura.

Na kraju 2023. godine potpredsjednik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj Milun Zogović je imao aktivna dva potrošačka kredita i ukupan dug za njih 5.815 eura. Prema podacima iz izvještaja, rok otplate za jedan od dva Zogovićeva kredita je 30. april ove godine.

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović dugovao je 31. decembra 4.766,49 eura od gotovinskog kredita koji je uzeo prošlog avgusta.

Saldo potrošačkog kredita ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić iznosio je 3.500 eura, a potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice nešto više od 3.000 eura. On otplaćuje dva potrošačka kredita, dok mu je za potrebe kupovine na rate ostalo 48,50 eura duga. Ukoliko od trenutka podnošenja izvještaja nije došlo do reprograma, jedan kredit i otplata na rate bi trebalo da su završeni u junu.

I potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić je prijavio kupovinu na rate, za potrebe kojih je ostao dužan nešto više od 1.500 eura. On je imao četiri dugovanja po ovom osnovu, a po planu otplate tri bi trebala biti zaključena u 2024. godini.

Potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama Budimir Aleksić se nije u prethodnoj godini kreditno zaduživao, ali je izmirio jedno dugovanje započeto 2019. godine.

Za ministra bez portfelja Milutina Butorovića još uvijek nisu objavljeni podaci na sajtu ASK-a, ali rok za predaju izvještaja od 30 dana od stupanja na funkciju još nije istekao.

Za ostale članove Vlade koji su to postali nakon rekonstrukcije podaci su dostupni jer su i prije toga obavljali javne funkcije. Aktuelni ministar pravde Bojan Božović je bio državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, dok su ostali bili poslanici.

Sadašnja Vlada formirana je u oktobru prošle godine nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu. Za premijera je izabran Milojko Spajić iz Pokreta Evropa sad, a sem njegove partije, u izvršnu vlast su ušli i predstavnici Demokrata, Socijalističke narodne partije, CIVIS-a i albanskih manjinskih stranaka. Nakon rekonstrukcije, mjesta u Vladi su dobile i partije nekadašnjeg Demokratskog fronta, odnosno Bošnjačke stranke.

Premijer i sedam ministara nemaju prijavljene dugove. Premijer Milojko Spajić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić, ministarka kulture i medija Tamara Vujović i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović nisu imali prijavljen kredit na kraju 2023. godine.

Ovu godinu su “bez minusa” dočekali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, ministar energetike Saša Mujović, ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović, kao i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, pišu Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana