U Beogradu sutra parastos za stradale Srbe u Zapadnoj Slavoniji

Srna
U Beogradu sutra parastos za stradale Srbe u Zapadnoj Slavoniji

Beograd - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu sutra će biti služen parastos povodom 21 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojnoj agresiji "Bljesak".

U saopštenju iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" navodi se da će vjerski obred, koji je do sada uvijek bio održavan 1. maja - na dan masovnog progona i ubistva zapadnoslavonskih Srba biti upriličen ranije zbog Vaskrsa, koji ove godine pada na taj dan.


"S obzirom na to da se tužna godišnjica ovaj put poklapa sa najradosnijim hrišćanskim praznikom - Vaskrsom, nije bilo moguće organizovati parastos tog dana, kao ni u celoj Cvetnoj nedelji", pojašnjeno je u saopštenju.

Parastos će početi u 11.00 časova.

Hrvatske vojne, paravojne i policijske snage pod rukovodstvom Franje Tuđmana 1. maja 1995. godine sprovele su akciju etničkog čišćenja na teritoriji Zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine i nalazila se pod zaštitom UN.

Za samo 36 časova protjerano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo, među kojima 57 žena i devetoro djece.

Hrvatski generali koju su rukovodili akcijom "Bljesak" i "Oluja" Ante Gotovina i Mladen Markač bili su prvom presudom Haškog tribunala proglašeni krivim za zločine počinjene u Zapadnoj Slavoniji i Kninskoj Krajini, ali su drugostepenom presudom oslobođeni svake odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana