U Beogradu sahranjen episkop zapadnoevropski Luka

Srna
Foto: Eparhija zapadnoevropska

BEOGRAD - Episkop zapadnoevropski Luka sahranjen je danas na groblju manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu, u prisustvu arhijereja Srpske pravoslavne crkve predvođenih Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem.

Patrijarh Porfirije predvodio je zaupokojenu liturgiju u hramu Vavedenjskog manastira na Topčideru, a potom i opijelo.

Episkop Luka preminuo je 17. decembra u Parizu, a episkop braničevski Ignatije u besjedi je napomenuo da je ovaj rastanak privremenog karaktera.

"To je i blaženopočivši verovao jer tako nam je Gospod obećao, za koga smo svi vezani, a to je da i ako umremo, da se ne bojimo, jer će nas vaskrsnuti u posljednji dan", naveo je vladika Ignatije.

On je napomenuo da je čovjek slabo biće, koje se, tražeći sigurnost, često se vezuje za materijalne stvari koje su prolazne i lažna nada, te da je jedina nada vjera u Gospoda, jer on jedini ima život vječni.

"Naravno, smrt je tragedija i zato je u stvari Gospod došao da nas spase, smrću svojom da nam daruje život, zato što niko od ljudi ne može ovu tragediju izbeći", istakao je vladika.

Episkop zapadnoevropski Luka /Kovačević/ je rođen 30. oktobra 1950. godine u Piskavici kod Banjaluke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha završio je u manastiru Krki 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Svetog Sergija u Parizu.

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a iste godine na praznik Svetog proroka Jeliseja rukopoložen je u čin jeromonaha od strane episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom zasjedanju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za episkopa australijsko-novozelandskog, a hirotonisao ga je patrijarh srpski Pavle.

Godine 1997. godine izabran je za episkopa zapadnoevropskog sa sjedištem u Parizu, a ujedno je obavljao dužnost administratora eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana