U akciji sterilizacije mačaka učestvuje osam ambulanti

SRNA
U akciji sterilizacije mačaka učestvuje osam ambulanti

PULA- U projektu sterilizacije mačaka u Istri "Uhvati, steriliši i vrati", koji sprovodi riječko Udruženje "Mijau", učestvuje osam ambulanti, a zvanično akcija sterilizacije/kastracije trajaće do kraja februara.

"Glas Istre" piše da će neki veterinari akciju vjerovatno produžiti do kraja marta, pa je veoma važno da svi zainteresovani na vrijeme rezervišu termin za svoje ljubimce.

Svi građani Istre imaju priliku sterilisati jednu ili više mačaka s velikim popustom, u osam veterinarskih ambulanti širom Istre. Cijena zahvata je od 20 do 30 evra za mužjake, te od 33 do 37 evra za ženke, zavisno od veterinarske ambulante i polu mačke.

Akcija u Istri počela je 15. januara.

Projekat "Uhvati, steriliši i vrati" sprovodoi se preventivno već 20 godina po ugledu na projekte iz svijeta.

Iz Udruženja mole lokalne uprave u Istri, ako imaju staništa mačaka i građane koji ih hrane, da sudinansiraju sterilizacije mačaka, a da građane iskoriste kao volontere. Lokalna zajednica je po Zakonu dužna da izdvoji sredstva za sterilizaciju nevlasničkih mačaka.

Cilj akcije je da se kontroliše populacija mačaka i njihovo razmnožavanje, a iz Udruženja podsjećaju da u Hrvatskoj ne postoje azili za mačke i njihovo zbrinjavanje, što redstavlja veliki problem.

Po Zakonu o zaštiti životinja, eutanazija zdravih životinja zakonom je zabranjena i svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilisati/kastrirati.

Veterinarske ambulante u Istri koje učestvuju u akciji: Veterinarska ambulanta Rovinj, Veterinarska Bolnica Poreč, Veterinarska ambulanta Vet-centar Poreč, KiK Umag, Privatna veterinarska praksa "PET-VET" Buzet, Veterinarska ambulanta Labin, Ultra vet Labin i Veterinarska ambulanta Pazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana