TV kanal Arte: Otrovni fašizam cvjeta u Hrvatskoj

Agencije
TV kanal Arte: Otrovni fašizam cvjeta u Hrvatskoj

Zagreb - Hrvatska se sa dokumentarnim filmom "Desno, dva, tri - skreće li Evropa udesno" upisala u evropsku svijest kao jedna od članica Evropske unije u kojoj postoje snažni ekstremistički pokreti.

To se može zaključiti nakon emitovanja informativnog i detaljno istraženog dokumentarca na francusko-njemačkom televizijskom kanalu Arte.

Arte je emitovao njemački dokumentarni film, koji se bavi populističkom i ekstremnom desnicom u Evropi, a taj se fenomen prikazuje na osnovu primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske. Prizori Hrvata kako s ustaškom ikonografijom pjevaju pjesme u slavu ustaškom poglavniku Anti Paveliću na proslavi "Oluje" u Kninu i u Čavoglavama jedan su od primjera u filmu, a tu je i detaljan opis političkih stavova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg nazivaju revizionistom.

- Desnica se hrani strahom: u Njemačkoj je to strah od izbjeglica, u Mađarskoj od Roma, u Francuskoj od muslimana, u Hrvatskoj od Srba - napisao je uticajni njemački "Zidojče cajtung", koji kao radikalne tendencije u Hrvatskoj ističe "pjevanje fašističkih pjesama i prodaju nacističkih simbola" prilikom proslave "Oluje".

Kao kad bi neko u Berlinu na praznik prošao sa svastikom, komentar je književnika Slavenke Drakulić.

Izdvaja se i da je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bila "otvoreno prisutna na skupu u Kninu, na kojem je bilo ustašovanja" te da je nova vlast zemlju skrenula udesno. Osim nje, u filmu se pojavljuju predsjednik HČSP-a i zamjenik predsjednika Sabora Ivan Tepeš, te šef Mladeži HČSP-a Frano Čirko. Autorima njemačkog filma čudno je da se na koncertima kantautora Marka Perkovića Tompsona mogu vidjeti i brojni predstavnici crkve.

- U Hrvatskoj se vidi sve više fašizma na ulicama, to se otvoreno izražava i toleriše - ističe se uz snimke zidova s ustaškim simbolima i djece s ustaškim kapama.

U filmu je priča iz Hrvatske samo jedan od negativnih primjera iz Evrope. U prvom planu filma je jedan par: ona ima na glavi crnu beretku, znakovi se ne razaznaju.

"Nacionalni praznik u Hrvatskoj: Ljudi plešu na ulicama Knina uz fašističke pjesme, koje su u toj zemlji zabranjene", stoji ispod fotografije, uz tekst kojim je uticajni njemački "Zidojče cajtung" najavio emitovanje dokumentarca koji nosi naziv: "Desno, dva, tri - skreće li Evropa udesno?".

Kanal Arte

Francusko-njemački kanal za kulturu Arte nema veliku gledanost, no zato je i te kako uticajan u intelektualnim i političkim krugovima te redovno obrađivan u njemačkim mainstrim medijima, koji su, sasvim očekivano, objavili opširne najave pred emitovanje dokumentarnog filma, izdvajajući Hrvatsku kao "manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču" uspona ekstremne desnice na političkoj sceni Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana