Turista poginuo na Bledu, grom udario dvije osobe

GS
Turista poginuo na Bledu, grom udario dvije osobe

LjUBLjANA - U nevremenu koje je juče pogodilo Sloveniju stradala je jedna osoba a više njih je povrijeđeno, objavili su danas zvaničnici.

Na Bledu je poginuo strani državljanin (32) kada je drvo palo na njega, dok je druga, starija osoba, koja se u tom trenutku nalazila sa žrtvom teško povrijeđena i prebačena helikopterom u najbližu zdravstvenu ustanovu, prenosi Tv Slovenija. Nesreća se dogodila pored jezera na pješačkoj stazi između Vile Bled i Zaka. 

U Moziru, u kampu Forest Kamping, grom je udario u zemlju u blizini šatora u kojima su boravile strane porodice, a dvije osobe su prevezene u Opštu bolnicu Celje,  u stanju šoka i sa lakšim povredama. Vatrogasci su apelovali na sve koji kampuju tokom nevremena da se povuku u zidane zgrade pod sigurni krov, a ako to nije moguće, da se povuku u automobil i odvezu do čistine na kojoj nema šanse da padne drveće.

Popodnevna oluja donijela je veoma jake udare vjetra, grad i udare groma, a vatrogasci su intervenisali više od 2.200 puta, najviše na Celju, Ljubljani, Kranju i Mariboru.

Od jutros, radi se na uklanjanju oborenih stabala, električnih i telekomunikacionih stubova, sanaciji krovova, ispumpavaju voda iz poplavljenih objekata i puteva i  evakuaciji građana iz ugroženih područja. U Celju je nevrijeme sa jakom kišom i vjetrom odnijelo krov fudbalskog stadiona Ždežele.

Na nekoliko puteva širom Slovenije otežan je saobraćaj zbog oborenog drveća, a zatvoreni su i putevi Velenje - Polzela, Mojstrana - Radovna - Gorje i lokalni put Cerkljanska Dobrava - Vrhovlje - Tunjiška Mlaka, dok će državni put Cerkno - Novaki biti zatvoren nekoliko dana.

U mnogim dijelovima zemlje nestalo je struje, a grad koji je u nekim dijelovima bio prečnika 10 santimetara nanio je veliku štetu objektima, automobilima i poljoprivrednom zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana