Troje djece nestalo na moru, pronašli na Braču

GS
Foto: Ilustracija, Pixabay

OMIŠ - Veliku sreću imalo je troje tinejdžera koji su sinoć krenuli na veslanje na SUP daskama iz Lokve Rogoznice prema Omišu da bi ih potom bura odnijela ih je prema ostrvu Braču.

 „Slobodna Dalmacija“ piše da  je HGSS ispostava Omiš oko 22.40 časova dobila dojavu kako je troje 14-godišnjaka iz Češke nestalo na SUP daskama na području Lokve Rogoznice, za vrijeme bure u jačanju, te je pokrenuta potraga zajedno s policijskim službenicima, te Lučkom kapetanijom.

Nekoliko mještana Omiša ustupilo je svoje brodove, dvije bracere, te jedan gliser, te su zajedno s članovima Ispostave Omiš i omiškim vatrogascima krenuli u pretraživanje mora, dok su s kopnene strane dignuti dronovi, a za polazak su bili spremni i potražni timovi. Potraga na moru bila je iznimno otežana zbog jake bure i visokih valova.

Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu.

O nestanku djece odmah je obaviješten cijeli operativni sastav policije, a posebno Policijska stanica Brač koji su imali zadatak da pretraže obalni dio Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.

Operativni komunikacijski centar policije koordinisao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, s obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.

Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš te HGSS ispostava Omiš koji su brodom obilazili područje na moru, u blizini mjesta Pučišća pronašli n djecu koja su se nalazila na SUP daskama. Dvoje se uspjelo domoći obale, dok je jedan tinejdžer još bio u moru. Nestali su pronađeni nepovrijeđeni, ali u vidnom šoku. Dvoje od njih krenulo je na veslanje sa SUP-ovima s prslukom za spašavanje, dok jedan nije imao ništa.

Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, obavljen je preventivan pregled i djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka su bili uključeni i strani policijski službenici iz Češke koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom. U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviće se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.

Daske na napuhavanje poput surf daski, SUP-ova, kajaka i sličnog, veoma su opasni morski rekviziti koje vjetar može jako brzo odnijeti prema otvorenom moru, kao u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana