Tri slučaja povrede razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije

Srna
Tri slučaja povrede razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije

Zagreb - Hrvatska policija zabilježila je danas tri slučaja povrede linije razgraničenja na moru, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Hrvatske.

"O svim povredama linije razgraničenja MUP će obavijestiti Ministarstvo inostranih i evropskih poslova", naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Dva dana nakon odluke Arbitražnog suda u Hagu o graničnom sporu koju Hrvatska ne priznaje, slovenački policijski brodovi su, kako pišu hrvatski mediji, danas tri puta ušli u hrvatsko more.

Ribar Danilo Latin rekao je za Hinu da je u Piranskom zalivu danas došlo do "bliskog verbalnog susreta" između hrvatske i slovenačke pomorske policije.

"Slovenačka policija je danas upozorila dva hrvatska ribarska brodića koja su isplovila do dosadašnje linije razgraničenja u Savudrijskoj vali /hrvatski naziv za Piranski zaliv/, ali stanje je mirno", rekao je Latin.

"Vijesti.hr" pišu da je jedan od ribara, nakon što ih je policijska patrola upozorila da se nalaze u slovenačkim teritorijalnim vodama, odvratio da su to hrvatske vode.

Nakon što je stigla i hrvatska policija, ribari su nastavili polagati mrežu.

Arbitražni sud presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana