Tri slučaja britanskog soja virusa u Hrvatskoj

Srna
Tri slučaja britanskog soja virusa u Hrvatskoj

ZAGREB - U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja sa britanskim sojem virusa korona, a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević", saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

Prema navodima Ivana-Kristijana Kurolta, koji je sa saradnicima sproveo sekvenciranje, riječ je o mutacijama u površinskom proteinu virusa.

On je naveo i da je od 20. januara u Klinici je sekvenciran 61 uzorak, i to: 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske županije, šest iz Sisačko-moslavačke županije i četvero iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima uzetih od pedestogodišnjeg muškarca i djeteta od 3,5 godine iz Zagreba, te muškarca od 34 godine iz Brodsko-posavske županije, prenose hrvatski mediji.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Sva tri uzorka su poslata Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u okviru pošiljke, koja je danas sa uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana