Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene

Srna
Toplotni talas iz Dalmacije se širi na cijelu Hrvatsku, najavili promjene

Toplotni talas koji je zahvatio Dalmaciju za vikend će se proširiti i na unutrašnjost Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je upalio narandžasti meteoalarm za cijelu obalu, dok je za unutrašnjost Hrvatske zbog visokih temperatura upaljen žuti meteoalarm.

Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijusovih stepeni, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura ljekari savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.

“Toplotni talas u Dalmaciji će trajati i duže od sedmicu i upravo zbog akumulacije i vrućine je i prilično neugodan. Osvježenja nema ni tokom noći jer se temperatura ne spušta ispod 25 stepeni, posebno u urbanim središtima uz obalu”, rekla je za HRT meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

“Za vikend on će se proširiti i na cijelu unutrašnjost, u ponedjeljak u unutrašnjosti će biti i velika opasnost od toplotnog talasa, a promjena vremena dolazi ponegdje u utorak, ponegdje u srijedu uz pljuskove”, dodala je Mikuš Jurković.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u ponedjeljak kad bi se temperature u dijelovima Slavonije, Baranje i Srema te u unutrašnjosti Dalmacije lokalno mogle približiti broju od 40 Celzijusovih stepeni.

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplotni talas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana