Tompsonov tim obrušio se na Milanovića, poručili da ne odustaju od ustaških simbola

Tanjug
Tompsonov tim obrušio se na Milanovića, poručili da ne odustaju od ustaških simbola

ZAGREB - Tim hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji na svojim nastupima glorifikuje ustaštvo, obrušio se na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Milanović je nakon koncerta u Imotskom poručio da “ustaštvu ne smije biti mjesta u današnoj Hrvatskoj”, a  Tompsonov tim je u objavi šefa države nazvao “promoterom mržnje i podjela”, “naručiocem premlaćivanja hrvatskih branitelja” i “slučajnim predsjednikom”.

Glavna poruka Tompsonovog tima Milanoviću i hrvatskoj javnosti je da “neće prestati da veličaju svoja obilježja i pokliče”, veličaće ih, ističu, “uvijek i svuda i na koncertima, na sportskim terenima i na svim događanjima”.

Uoči i na samom koncertu Tompsona prošlog vikenda u Imotskom su se orile ustaške budnice, uz ustaški poklič “za dom spremni”, bakljadu i zastavu HOS-a u čijem grbu je ovaj pozdrav.

Koncertu su, kako je juče, prenijela zagrebačka N1TV, prisustvovali i neki ministri i potpredsjednici Vlade Hrvatske među kojima ministri zdravlja Vili Beroš i odbrane Ivan Anušić.

Milanović je svojom objavom na Fejsbuku optužio Vladu premijera Andreja Plenkovića da je “otvorio vrata svima onima koji žele da zloupotrijebe uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata”.

Istakao je i da tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom.

-Naša je dužnost svima koji to ne razumiju da ponavljamo istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti”.

Na koncert Tompsona, atmosferu i promociju ustaštva, reagovala je juče i javna pravobraniteljka Tena Šimonović Ajnvalter konstatacijom da je jedan dio ljudi “dolazak u Imotski shvatio kao priliku za slobodno i otvoreno isticanje ustaških simbola ili onih koji asociraju na ustaški pokret te za javno pjevanje ustaških pesama”.

Ona je poručila da je važno poslati jasnu poruku o tome šta je zakonito, a šta nije te da ono što nije zakonito treba jasno i konzistentno procesuirati i sankcionisati u skladu s Ustavom i zakonima.

Šimonović Ajnvalter je prozvala i dio hrvatskih medija jer prenose vijesti o uspješnom koncertu i dobroj atmosferi, bez ukazivanja na problematične pojave i otvoreno glorifickovanje ustaškog pokreta iz perioda NDH, što se, navodi se u njenom saopštenju, ne može opravdati.

Posebno ju je, navela je, zabrinulo to što su ustašku pjesmu pjevali mladi, ukazavši da je izostala javna osuda od hrvatskih zvaničnika. -Izostanak reakcije otvara prostor još otvorenijim iskazima netrpeljivosti i mržnje, ne samo relativizaciji karaktera i zločina NDH, nego i opasnom podsticanju mržnje u našem društvu danas - navela je javna pravobraniteljka.

Uslijedio je odgovor Tompsonovog menadžmenta tvrdnjom da se ovakvim porukama i pisanja dijela hrvatskih medija od svakog koncerta ovog pjevača želi napraviti nemili slučaj.

-Promoter mržnje i podjela, promotore simbola koji su napadali Hrvatsku kao što je petokraka, naručilac premlaćivanja hrvatskih branitelja u crkvi Svetog Marka i šta sve nije radio, Zoran Milanović, slučajni predsjednik, optužio nas je da pjevamo pjesme iz Domovinskog rata i kako kaže, tako bacamo u sjenku na junake tog rata- saopštio je Tompsonov menadžment na Fejsbuku.

Oni Milanoviću poručuju da će naravno pjevati, kako navode, “naše pjesme iz Domovinskog rata, isto kao i do sada, one ne bacaju sjenku na naše heroje iz Domovinskog rata već podsjećaju na hrabrost naših branitelja i na njihovu snagu stvaranja Hrvatske države kojoj ste nažalost vi trenutni predsjednik”.

Uslijedio je i odgovor javnoj pravobraniteljki, koja je, kažu, u izjavi za medije rekla da uprkos odluci Visokog prekršajnog suda u predmetu pokrenutom protiv Marka Perkovića Tompsona 2018. godine, u vezi njegove pjesme “Bojna Čavoglave” ona tu odluku ne priznaje i smatra da Marka Perkovića Tompsona treba kažnjavati.

-Dakle, osoba koja bi među prvima u našoj državi trebalo da poštuje odluke suda ona s tolikim osjećajem moći izjavljuje da uprkos odluci Visokog prekršajnog suda, ona bi kažnjavala Marka Perkovića Tompsona jer pjeva svoju pjesmu iz Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“'. Isto tako je to prva osoba koja bi trebalo da stane u zaštitu porodice i imovine, a koja je dala javnu podršku novinarki Danki Derifaj pri provali u Tompsonov posjed na Žnjanu u Splitu - naveli su.

Potom je uslijedila poruka novinarima i medijima.

-A vi pojedini novinari i mediji, kojima je jugokomunistička ikonografija prihvatljiva, odavno ste pročitana knjiga i vaše metode su nam poznate. Tamo gdje se okupljaju domoljubi ne možete podnijeti to zajedništvo i hrvatsku mladež, pa ako i nema incidenata i bilo kakvog nereda vi ga morate izmisliti. Ali neka… svejedno dišete i dalje hrvatsku slobodu, možda vam i ne treba veća kazna od te, ali neće nas zaustaviti vaš lavež i nećete doživjeti da vidite hrvatsku mladež pognute glave sa šapatom na usnama kao što su to doživjeli naši očevi i djedovi već će se oriti pjesma koja slavi hrvatske junake i vrijednosti za koje su svoje živote dali - navode.

U saopštenju naslovljenom sa “dragi prijatelji”, iz Tompsonovog menadžmenta za kraj su poručili da „neće prestati da šire ljubav prema svojoj domovini“.

-Nećemo prestati da veličamo naša obilježja i pokliče iz Domovinskog rata s kojima su branitelji prolivali svoju krv za željenom slobodom od jugokomunističkog terora. Veličaćemo ih uvijek i svuda i na koncertima, na sportskim terenima i na svim događanjima - naveli su i dodali: “Bez obzira koliko se oni trudili, pjesma koja je nastala u Domovinskom ratu „Bojna Čavoglave“, nadživeće sve nas, živjeće koliko i Hrvatska, vječno! Molimo fanove da ne postavljaju uvredljive odgovore, ipak smo mi fanovi Marka Perkovića Tompsona”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana