Tompsonov koncert u Kninu uz ustaške pozdravi i skandiranje Ubij Srbina

Agencije
Tompsonov koncert u Kninu uz ustaške pozdravi i skandiranje Ubij Srbina

Više desetina hiljada ljudi sinoć je, u okviru obilježavanja 20. godišnjice operacije "Oluja", u Kninu prisustvovalo koncertu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je obilježen povicima "za dom spremni", prenela je agencija Hina. Publika je na koncertu skandirala i "Ubij, ubij Srbina".

Na stadionu NK Dinara okupilo se više od 60.000 ljudi.  

Hrvatski mediji su prenijeli da su organizatori Tompsonovog koncerta očekivali da se tamo pojavi i predsjednica Grabar-Kitarović, što se ipak nije dogodilo.
U VIP loži je viđen njen suprug Jakov, a pridružio mu se i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.  

Tompson je koncert počeo usklikom "za dom", mnogi iz publike uzvratili su mu sa "spremni", a uzvikivali su i "Pobjeda!" i "U boj, u boj za narod svoj!".

Koncert Marka Perkovića Tompsona se na dan obeležavanja "Oluje" ranije svake godine održavao u Čavoglavama, a ove godine prvi put je organizovan u Kninu. 

Na bini su se pojavili i Đuro Glovaški, predstavnik ratnih veterana dočekan sa ovacijama publike, i gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Nakon početnih riječi Glovaškog, iz publike se začulo urlanje i skandiranje "Ubij Srbina", prenosi portal index.hr.  

Zbog nesaglasnosti oko mjesta i načina proslave, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjica "Oluje" ove godine slavila se u Hrvatskoj dva dana.

Vojna parada održana je u Zagrebu, a centralna proslava obilježavanja "Oluje" održana je u Kninu.  

Policija je u srijedu u Kninu zabilježila šest prekršaja, uključujući nošenje kape i zastave s ustaškim obilježjima, prenio je "Večernji list".

"Četiri prekršaja odnose se na kršenje zakona o javnom redu tako što je u jednom slučaju zabilježena prodaja zastave neprikladnog sadržaja, a u drugom se radilo o fizičkom sukobu. U ostala dva slučaja zabilježeno je omalovažavanje policijskih službenika", rekla je portparol šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Dodala je da se dva prekršaja odnose na kršenje zakona o javnom okupljanju tako što je zabilježeno odevanje neprikladnim sadržajem, u jednom slučaju je bila zastava, a u drugom kapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana