Tomašević: Tijela preminulih u bolnici “Sveti duh” podmetnuta?

Srna
Foto: Telegram.hr

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je danas da postoji mogućnost da su tijela preminulih na podu Kliničke bolnice “Sveti duh” na fotografijama objavljenim u medijima podmetnuta i pozvao policiju da to istraži.

”Postavlja se pitanje koje zvuči nevjerovatno morbidno da li je moguće da je riječ o režiranoj situaciji...To je moguće iz perspektive konteksta”, rekao je Tomašević novinarima.

On ukazuje da je bolnica “Sveti duh” bila jedina u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle da ostvare svoje ustavno pravo na pobačaj, što je direktor te zdravstvene ustanove promijenila i zbog toga imala “brojne otpore” koji se ogledaju u tome da je dobila više od anonimnih 10 krivičnih prijava.

Tomašević dodaje da je zanimljiv tajming objavljivanja fotografija sa tijelima, jer se snimak pojavio u medijima na dan kada je zagrebačka Skupština odlučivala o nagradama grada za 15 pojedinaca i grupa, među kojima je i direktor bolnice “Sveti duh”, koja je, kako kaže, u dva odsto najcitiranijih naučnika svijeta.

Nakon što je fotografija sa tijelima izašla u javnost, kaže Tomašević, šef Zavoda za patologiju u Kliničkoj bolnici “Sveti duh” saopštio je da poštuju pravilnik o postupanjima sa umrlim bolesnicima prema kojem se tijela moraju držati u rashladnim uređajima ili na za to predviđenim stolovima pokriveni plahtom, ako je tog dana previše umrlih.

Po objavljenoj fotografiji, kaže, ispada da je oko sedam tijela bilo na podu, što bi bilo apsolutno kršenje pravilnika bolnice i takvo postupanje bi bilo gruba povreda radne dužnosti.

“Ono što je čudno jest da čitalac koji je dostavio fotografiju tvrdi da je ona stara dvije sedmice, što ne može biti tačno, jer u zadnjih mjesec dana nije bilo uopšte situacija da bi tijela bila van rashladnih uređaja, a kamo li da bi bila na podu”, rekao je Tomašević.

On je dodao da je državna inspekcija juče ponovo nenajavljeno bila u bolnici “Sveti duh” i da nije našla ništa što bi bilo protivno bilo kojem pravilniku ili propisu.

Uprava Kliničke bolnice “Sveti duh” saopštila je juče da je podnijela zagrebačkoj policiji krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca kako bi se utvrdilo da li je neko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana