Todorić: Sve što sam stvorio predao sam državi

Srna
Todorić: Sve što sam stvorio predao sam državi

Zagreb - Vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić rekao je danas da je zajedno sa članovima uprave pokrenuo proces aktiviranja Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku i da je potpisivanjem te odluke predao hrvatskoj državi sve što je stvorio u posljednjih četrdeset godina.

"Ovakva odluka je u interesu više od 60.000 radnika, te partnera i dobavljača žAgrokoraž. Još jednom pozivam one koji to mogu da doprinesu da žAgrokorž nesmetano nastavi sa radom, da se sačuvaju radna mjesta i omogući dalji razvoj", pojasnio je Todorić, prenose hrvatski mediji.


Sabor je juče usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "leks žAgrokorž", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Prema tom zakonu, kreditor koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern, da bi sistem mogao normalno da funkcioniše, ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", PIK "Vrbovec" i "Belje". U srijedu, 5. aprila, blokiran je i račun kompanije "Frank", jednog od najvećih "Agrokorovih" dobavljača.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana