Tirana: Jajima i plastičnim čašama na makedonskog premijera

Agencije
Tirana: Jajima i plastičnim čašama na makedonskog premijera

Skoplje - Nepoznata lica bacala su jaja i plastične čaše na vozilo makedonskog premijera Nikole Gruevskog tokom njegove posjete Tirani, prenose agencije.

Skopski mediji objavili su video snimak na kome se vidi kako jaje i plastična čaša pogađaju zadnje staklo vozila, koje je bilo obilježeno sa makedonskom zastavom.

Video matetijal i fotografije objavila je lokalna albanska televizija, ali albanska policija dosad nije identifikovala počinioca.

Na video materijalu jasno se vidi osoba koja bježi sa lica mjesta, a nije najjasnije da li je druga osoba koja trči za njom pripadnik obezbjeđenja ili građanin.

List na albanskom jeziku “Lajm” objavio je da se danas popodne lider Civilne partije Albanije Taulant Capa pohvalio na svom profilu na društvenoj mreži “Fejsbuk” da je njegov aktivista bacio jaja na “slavomakedonskog premijera”.

Incident se dogodio juče popodne, dok je Gruevski putovao ka hotelu “Šeraton” u Tirani.

Nekoliko sati kasnije na “Jutjubu” se pojavio video materijal na kome se vidi kako su makedonske zastave, postavljene na ulicama Tirane zbog posjete Gruevskog, skinute i spaljene.

Mediji u Skoplju navode da je makedonska delegacija upozorena na eventualne provokacije, za koje se pretpostavlja da su djelo “crveno-crne alijanse”, koja je prethodno pravila probleme manjinama u Albaniji.

Iz kabineta makedonskog premijera incident su okarakterisali kao pokušaj da se baci sjenka na uspješnu posjetu Albaniji i dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje.

Makedonija je danas uputila protestnu notu Albaniji zbog paljenja makedonske zastave u Tirani tokom posjete premijera Nikole Gruevskog.

Na sajtu “Ju tjub” pojavili su se snimci na kojima se vidi kako nekoliko lica skida i pali makedonske zastave, koje su u Tirani bile postavljene u čast jučerašnje posjete Gruevskog.

Aktivista Građanske partije u Albaniji Taulant Capa uhapšen je danas u Tirani, jer je gađao jajima i plastičnim čašama automobil makedonskog premijera.

Capa je priznao da je izvazvao incident “zbog diskriminacije Albanaca u Makedoniji”.

Nakon toga, u Makedoniji su danas zapaljene tri albanske zastave koje su prehodnih dana postavljene uoči stogodišnjice državnosti Albanije.

Zastave su bile postavljene na nadvožnjaku skretanja za selo Gornje Sedlarce, na autoputu Skoplje – Tetovo i do sada niko nije preuzeo odgovornost za njihovo paljenje, prenose makedonski mediji.

U Tetovu je jedan policajac uboden nožem kada je pokušao da uhvati lice koje je skinulo albansku zastavu sa zgrade Doma kulture.

Albanske zastave vijore se u dijelu Skoplja, Tetovu, Gostivaru, Kičevu i Strugi, dok je u struškom dijelu Ohridskog jezera postavljena zastava dugačka deset metara.

Proslava stotinu godina albanske nezavisnosti i Dana albanske zastave u Makedoniji, koju su Makedonci okarakterisali kao provokaciju i pokušaj radikalizacije odnosa, sutra će doživjeti kulminaciju u skopskoj sportskoj sali “Boris Trajkovski”.

Kordinacioni tim koji organizuje proslavu, a kojim rukovodi potpredsjednik makedonske Vlade Musa Džaferi, očekuje između 15.000 i 20.000 gostiju na manifestaciji u Skoplju.

Na proslavi će govoriti premijeri Albanije i Kosova Sali Beriša i Hašim Tači, te lider vladajuće partije makedonskih Albanaca – Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti

Gruevski je tokom posjete Albaniji učestvovao na Biznis forumu, te razgovarao sa albanskim kolegom Salijem Berišom i predstavnicima makedonske manjine u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana