Tanasković: Vatikan ozbiljno rezervisan prema Zakonu o slobodi vjerispovijesti

Srna
Tanasković: Vatikan ozbiljno rezervisan prema Zakonu o slobodi vjerispovijesti

PODGORICA - Vatikan ima ozbiljne rezerve prema Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i smatra da treba postići saglasnost svih pripadnika pravoslavlja u Crnoj Gori, izjavio je Darko Tanasković, bivši ambasador u Vatikanu, Turskoj i pri Unesku.

“Oni su to i saopštili, diplomatski i uglađeno, kada je premijer Duško Marković krajem prošle godine bio u posjeti Vatikanu. Poslije te posjete sasvim je jasno da nije dobio ono što je tražio u smislu podrške za zakon”, pojasnio je Tanasković na predavanju “Geopolitika pape Franje” u Srpskoj kući u Podgorici.

On je dodao da je Marković zato pokušao da kompenzuje izjavom da će papa ove godine posjetiti Crnu Goru, ali da nigdje u zvaničnom saopštenju Vatikana nije navedeno ništa o tome, prenosi “Sputnjik”.

Tanasković je podsjetio da je i predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pričao nešto slično, te da je godinama dolazio u Vatikan i govorio da se papa sprema da uvaži kosovsku nezavisnost, prizna Kosovo i dođe u Prištinu, ali da od toga, kao što se vidi, nema ništa.

Tanasković je prokomentarisao zahtjeve za kanonizaciju kardinala Aloizija Stepinca uz opasku da u Hrvatskoj zanemaruju bitnu činjenicu, da papa nije samo katolik već i hrišćanin, te da je prilično naivno očekivati da bude “hrvatski katolik, ali ne i hrišćanin”.

On je objasnio i da kanonizacija Stepinca nije u interesu pape, jer bi dovela do paralize odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a onda i sa pravoslavnim svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana