Tačiju i Veseljiju produžen pritvor

Tanjug
Foto: Pierre Crom/Getty Images

HAG - Pred Specijalnim sudom u Hagu danas je nastavljeno suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Prošle sedmice su, poslije ljetne pauze, održana tri ročišta.

Specijalni sud je 16. avgusta produžio za još dva mjeseca pritvor Tačiju i Veseljiju, a u obrazloženju odluke navedeno je da je vijeće zaključilo da bi, ako bi bili pušteni na slobodu, postojao rizik da će pobjeći, utjecati na svjedoke ili ometati rad suda.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnijelo potvrđenu izmijenjenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u nelegalnim pritvorima tzv. OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U optužnici se navodi da su ratni i zločini protiv čovječnosti koji im se stavljaju na teret izvršeni od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Sudski postupak u ovom predmetu počeo je 3. aprila 2023. godine.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svjedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka, a do sada je saslušano oko 80 svjedoka.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana