Tačijevi saradnici trgovali organima

Tanjug
Tačijevi saradnici trgovali organima

Priština - Bivši kosovski ministar zdravlja Aljuš Gaši i savjetnik premijera Šaip Muja nalaze se među osam osumnjičenih u novoj istrazi EULEX-a u slučaju trgovine organima, prenosi Tanjug.

Kako su prenijeli prištinski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u EU kancelariji tužioca, Gaši i Muja su na listi osumnjičenih, a "optužnica se očekuje veoma brzo".

Oni su osumnjičeni da su iskoristili svoj politički uticaj i bliskost sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da bi zataškali slučajeve 30 ilegalnih transplantacija bubrega u prištinskoj klinici "Medikus" tokom 2008. godine.

Prištinski mediji prenose da se očekuje da na spisku optuženih budu i Škeljzen Sulja, Fljamur Bogaj, Rinon Derviši, Nuhi Uka, Kenan Dermirkol i Ercen Somnez.

Mediji navode da je tužilaštvo pronašlo mnogobrojne veze ljudi premijera Hašima Tačija u "Medikusu".

Šaip Muja je bio njegov savjetnik, jedno vrijeme je Tači živio u Mujinom stanu. Aljuš Gaši je bio ministar u Tačijevoj vladi, a Škeljzen Sulja je odlukom vlade imenovan za sekretara Ministarstva zdravlja Kosova.

U prvom dijelu procesa "slučaja Medikus" najveću kaznu od osam godina zatvora dobio je vlasnik ilegalne klinike Ljutfi Derviši.

Otkrivajući njegove veze sa ljudima u vlasti, list navodi da je Derviši na svadbu svog sina Arbana, osuđenog na sedam godina zatvora, pozvao mnoge visoke zvaničnike kosovske vlade.

"Specijalni" gost je bio Josuf Somnez. Tada je sa njim započeo zločinački posao - transplantaciju bubrega u "Medikusu", pišu prištinski mediji i dodaju da je domaćin svadbe Somneza predstavio svojim prijateljima Šaipu Muji i Škeljzenu Sulji.

Muja je u to vrijeme bio savjetnik za zdravstvo premijera Hašima Tačija, dok je Sulja, blizak rođak Azema Sulje, bio generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Na svadbi je bio i advokat iz Prištine Fljamur Bogaj.

Arbanova svadba je poslužila za upoznavanje ovih osoba, bez čije pomoći, po mišljenju tužilaštva, ne bi mogle da budu obavljene 24 ilegalne transplantacije prije pet godina. U klinici "Medikus" ukupno je obavljeno oko 30 ilegalnih transplantacija organa.

Donatori organa bili su regrutovani iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih država, kojima je obećavano da će za izvađeni organ dobiti oko 15.000 evra, dok su primaoci organa, uglavnom iz Izraela, plaćali po 100.000 evra za organ.

Optužnica

Šaip Muja, Škeljzen Sulja i Fljamur Bogaj su osumnjičeni zajedno sa sinom Ljutfija Dervišija, Rinom Dervišijem, bivšim predsjednikom Opštinskog suda u Prištini Nuhijem Ukom, kosovskim ljekarom Kenanom Dermirkolijem i sinom Jusufa Somneza, Ercenom Somnezom za različite nezakonite radnje u "slučaju Medikus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana