Tačijev zamjenik zaradio 130 miliona

Agencije
Tačijev zamjenik zaradio 130 miliona

Priština - Zamjenik premijera Kosova Bedžet Pacoli za godinu je udvostručio svoje bogatstvo i zaradio 130 miliona evra, iako ne uzima platu iz budžeta Kosova, objavili su prištinski mediji.

- Bedžetu Pacoliju je posao dobro išao od kada je imenovan za zamjenika premijera Vlade Kosova, jer se njegova imovina uvećala za 130 miliona evra za samo godinu - objavili su mediji.

Pacoli, lider Alijanse za novo Kosovo (ANK), ove godine je uspio da uveća svoje bogatstvo na 305 miliona evra, i tako ostane na vrhu spiska najbogatijih političara Kosova.

On je 2012. godine Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio imovinu od ukupno 176 miliona evra ili za oko 130 miliona evra manje nego ove godine.

Prema formularima Alijanse koji su objavljeni u ponedjeljak, Pacoli je prijavio da je vlasnik kompanija čija je vrijednost 125 miliona, dok je te kompanije prošle godine procijenio na samo 80 miliona evra.

Pacoli nije objasnio da li je porasla vrijednost kompanija ili njihov broj koji drži u tajnosti.

Drugi čovjek kosovske vlade je izjavio da posjeduje nepokretnosti vrijedne 200 miliona evra, uključujući i anonimne kompanije.

Srpski mediji ranije su prenijeli da najbogatiji kosovski tajkun Bedžet Pacoli bukvalno kupuje nezavisnost Kosova nudeći milione dolara malim državama širom svijeta.

Izvor iz Vlade Srbije rekao je da zbog toga postoji realna opasnost da još neke zemlje priznaju Kosovo. Pacolijev prvenstveni cilj su države čiji se ministri mogu bukvalno kupiti za jedan do tri miliona dolara. Tako su Kosovo priznali Maldivi.

Prištinski mediji ranije su prenijeli da je došlo do nesuglasica između predsjednika Alijanse novo Kosovo i i o premijeru i lideru Demokratske partije Kosova Hašimu Tačiju, kojem je on zaprijetio da će napustiti vladu ako ne bude izmijenjen koalicioni sporazum.

Suvlasnik OMV pumpi

Srpski mediji ranije su prenijeli da Bedžet Pacoli ima značajan udio u vlasništvu i profitu benzinskih pumpi austrijske kompanije OMV, koja posluje širom Srbije. Proteklih desetak i više godina Pacoli je na Kosovu i jugu Srbije radio s naftom, građevinskim materijalom i drugom akciznom robom. Prve velike pare zaradio je kada je njegova firma devedesetih godina renovirala Kremlj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana