Svi članovi porodice narko-bosa Keljmendija napustili Ulcinj

Dan, Agencije
Svi članovi porodice narko-bosa Keljmendija napustili Ulcinj

Ulcinj - Članovi porodice narko-bosa Nasera Keljmendija koji su boravili u Ulcinju napustili su Crnu Goru, prenosi podgorički list “Dan”.

Oni su to učinili nakon što je dan ranije crnogorska policija uskratila boravak Liridonu Keljmendiju, koji je zbog narušavanja javnog reda i mira bio uhapšen, pa pušten.

Braća i rođaci kosovskog narko-bosa prešli su granični prelaz Kula prije dva dana oko ponoći.

Radi se o članovima Keljmendijevog narko-klana koji su predmet interesovanja Europola.

U pitanju su Redžep Keljmendi, poznat po nadimku Džeko, i Šefket i Jusuf Keljmendi.

Ulcinjani su tvrdili da su proteklih dana u svom gradu viđali i Bećira i Artana Keljmendija.
Policija i tužilaštvo BiH sumnja da su upravo oni učestvovali u skrivanju Nasera Keljmendija.

Oni su u Crnu Goru prešli odmah nakon hapšenja Nasera Keljmendija, a ubrzo im se pridružio Liridon, koji se predao policiji radi izdržavanja zavorske kazne.

Međutim, samo nekoliko dana pošto je izašao iz spuškog zatvora, Liridon je uhapšen i, po nalogu ministra unutrašnjih poslova, protjeran iz Crne Gore.

Sa njim u društvu poslednjih dana viđani su i njegovi rođaci i poznanici koji su označeni kao članovi organizacije Nasera Keljmendija.

Radi se o Naserovoj partnerki Jasmina Babić, koja je trenutno takođe u Ulcinju, njegovom polubratu Bećiru i rođaku Redžepu.

Keljmendijeva organizacija u BiH ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i Sjedinjene Američke Države.

Naser Keljmendi je prošle godine dospio na „crnu listu” američkog predsjednika Baraka Obame kao osoba koja se bavi trgovinom drogom.
Nakon hapšenja Nasera Keljmendija 5. maja na Kosovu, njegov sin Elvis Keljmendi osuđen je 13. maja na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva.

Kako je tada saopšteno iz EULEDž-a, tu kaznu je izreklo mješovito Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini, sastavljeno od troje kosovskih sudija.

Balkanski narko-bos Naser Keljmendi neće biti izručen BiH, rekao je njegov advokat Besnik Beriša.

Sud je odbacio navode Tužilaštva da je Keljmendi jedan od šefova organizovanog kriminala i trgovine narkoticima.

Prema riječima njegovog advokata, Keljmendiju na Kosovu jedino može biti suđeno za učešće u ubistvu državljanina bh. 2007. godine.

Kosovska policija uhapsila je Keljmendija početkom maja u Prištini na osnovu Interpolove crvene potjernice, koju je raspisala BiH.

Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao tu potjernicu pošto je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji “Lutka” došla do materijalnih dokaza u vezi sa nekoliko ubistava, pljački i slučajeva organizovanog kriminala, trgovine drogom, pranja novca i zloupotreba službenog položaja.

Keljmendi je neposredno prije ove akcije pobjegao iz BiH.

Kosovska policija je Keljmedija pustila poslije 48 časova policijskog zadržavanja, ali ga je odmah nakon toga odmah uhapsila EULEX policija, na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prijave za ubistvo

Inače, u kantonu Sarajevo, kako su otkrili novinari, u proteklih pet godina podneseno je najmanje 13 krivičnih prijava protiv Nasera i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika, među kojima su bile i prijave za ubistvo.

U međuvremenu je doneseno više presuda protiv njegove braće i rođaka.

Građani Sarajeva su prije nekoliko godina strahovali od uličnih vatrenih okršaja, u kojima su često učestvovali i članovi porodice Keljmendi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana