Svetozar Marović priznao milionsku prevaru

Srna
Svetozar Marović priznao milionsku prevaru

Podgorica - Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore objavilo je sporazum o priznanju krivice sa bivšim funkcionerom vladajuće Demokratske partije socijalista /DPS/ Svetozarom Marovićem, koji je priznao da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio budvansku opštinu za milionske iznose.

Marović je priznao da je 2006. godine u Budvi, radi sticanja nezakonite dobiti ili moći, organizovao kriminalnu grupu čiji je svaki pripadnik imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, navodi se u sporazumu objavljenom na sajtu Specijalnog tužilaštva.

Članovi te grupe postali su Rajko Kuljača i optuženi Lazar Rađenović, Aleksandar Tičić, Dragan Marović, vlasnik preduzeća "Trejd junik" Mirko Latinović, vlasnik preduzeća "Gugi komerc" Branislav Savić, izvršni direktor firme "Gugi komerc" Dragoljub Milovanović, Miloš Vujović, Miloš Marović i Stevica Dragović, Igor Trnski, izvršni direktor "Trejd junika" Goran Bojanić, Novak Klisić, Mirjana Marović.

Kuljača je, koristeći funkciju predsjednika opštine Budva, prema Marovićevim instrukcijama donosio odluke o javnim nabavkama i prodaji državnog zemljišta.

Sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Marović učestvovao je u donošenju odluka koje se tiču raspolaganjem imovinom budvanske opštine, a Latinović je bio zadužen za sačinjavanje i potpisivanje dokumentacije i omogućavao je ispunjenje kriminalnog plana.

Vlasnik preduzeća "Gugi komerc" Branislav Savić davao je naloge odgovornim osobama u preduzeću da zaključuju aneks ugovore i podnose zahtjeve opštini Budva za plaćanje.

Optuženi izvršni direktor "Gugi komerca" Dragoljub Milovanović sačinjavao je i potpisivao aneks ugovore i podnosio zahtjeve budvanskoj opštini.

Marović je priznao da je od druge polovine 2006. do kraja 2010. godine u Budvi podstrekao Kuljaču i Rađenovića da pribave imovinsku korist "Gugi komerc", da izgrade plato na Jazu bez postupka javnih nabavki, u čemu su mu pomogli Savić i Milovanović.

U maju 2007. godine zaključili su ugovor o zakupu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. U tim poslovima preduzeću "Gugi komerc" pribavljeno je 2.739.218 evra imovinske koristi.

Marović je priznao da je opštinu Budva oštetio prilikom izgradnje poslovnog centra "TQ Plaza " od aprila 2007. do decembra 2010. godine.

U sporazumu se navodi da je Marović od maja 2008. godine do kraja decembra 2010. godine oštetio budvansku opštinu da bi omogućio protivzakonitu dobit preduzećima "AMD Budva" i preduzeću "Properti Montenegro".

Marović će zbog ovih krivičnih djela u zatvoru provesti dvije godine i platiti 50.000 evra kazne.

On je priznao i da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je državni budžet oštetila prilikom gradnje Bulevara u Budvi, puta u selu Krapina i predmetima "Kopirajt i Properti investment".

Za to će morati da provede 10 mjeseci u zatvoru, plati 50.000 evra kazne i vrati 1.096.000 evra državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana