Sveti Stefan, nekada simbol crnogorskog turizma, četvrtu godinu je pod katancem

Tanjug
Foto: Vijesti.me/Vuk Lajović

PODGORICA - Sveti Stefan, nekada jedan od simbola Crne Gore, danas je zatvoren i, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, polako klizi ka trajnom nestajanju s turističke mape, pišu danas podgoričke Vijesti.

Vladimir Mitrović, svjedok najvećeg uspjeha popularnog „Sveca“ i njegov direktor od 1969. do 1975. godine, ističe da država treba da preuzme grad-hotel, uloži novac i vrati mu sjaj koji je imao.

On je to rekao komentarišući to što je ovaj grad - hotel četvrtu godinu zaredom zatvoren i svoj 64. rođendan dočekuje s katancem na gvozdenim vratima.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vijekovima odoljevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište.

„Svetac“ je postao sinonim luksuza i prestiža, a u njemu su odsjedale najpoznatnije svjetske filmske zvezde, političari, kraljevi, carevi...

Nažalost, noviju istoriju „Svetog Stefana“ ispisuju vlade, počev od onih kojima je rukovodio Milo Đukanović, pa do vlada od pada DPS-a zaključno s poslednjom Milojka Spajića, pišu Vijesti.

Sveti Stefan zajedno s Vilom „Miločer” i hotelom „Kraljičina plaža”, koji je u međuvremenu porušen i na njegovom mjestu je započeta gradnja novog s apartmanima za tržište, data je 2007. u zakup kompaniji „Adriatic properties”, koji je mendžment povjerio brendu „Aman”.

 

Sukob na relaciji zakupac-Vlada, koji su eskalirali međunarodnom arbitražom u Londonu teškom stotinu miliona evra, već četvrtu godinu kao posljedicu ima da je popularno ljetovalište zatvoreno, a male su nade da će gosti ovoga ljeta odmarati na ostrvu.

„Evo četiri godine „Sveti Stefan” nije radio, a nije radio i četiri godine zbog renoviranja, praktično osam godina. To je katastrofa za Crnu Goru, za Budvu, jer je grad-hotel jedan, jedinstven na svijetu, takvog više nema. 'Splendida' ima na hiljade, a 'Sveti Stefan' je jedan. Pokušali su da ga imitiraju Francuzi, ali nisu uspjeli. Dajemo priliku da neko ko dolazi u Crnu Goru kaže ako je 'Sveti Stefan' nešto najbolje što imate i ako je zatvoren, onda nešto ovdje nije u redu”, naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da bi najbolje bilo da grad - hotel preuzme država i da ga dovede, kako kaže, tamo gdje je nekada bio.

„Jer 'Sveti Stefan kakav je bio i ovaj sada, velika je razlika.Tada je bilo više vrsta zabave, sada nema nijedna… imali ste muziku za večeru, folklor, ples, noćni klub, kazino. Bio je ploveći brod koji je bio restoran, imali smo suvenirnice, teniske terene… Sada nema ništa od toga. Ne dolazi se na 'Sveti Stefan' da bi se leglo u krevet i jelo, nego da bi se uživalo”, istakao je Mitrović.

Ističe, da „Sveti Stefan” treba vratiti gdje je bio kada je plijenio cijeli svijet, kada su dolazili carevi kraljevi, viđeni gosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana