Šverceri pisali Đukanoviću

Agencije
Šverceri pisali Đukanoviću

Bari - Na suđenju za međunarodni šverc duvana u Specijalnom sudu u Bariju italijansko državno tužilaštvo predstavilo je, tokom izlaganja dokaza, pisma koja su pojedini mafijaši slali crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

Oni su od Đukanovića tražili da im omogući licence za "transport" cigareta preko Crne Gore. Kako saznaju podgorički mediji, do tih pisama došli su istražioci koji su od 2001. godine vodili istragu o milionskom švercu cigareta preko Crne Gore ka zemljama EU.

Tužilac iz Barija Karmelo Riko predložio je saslušanje 62 svjedoka u okviru procesa protiv crnogorskih i srpskih državljana, Branislava Brana Mićunovića, Veselina Barovića, Dušanke Jeknić-Pešić, Branka Vujoševića i Andrije Draškovića.

Đukanović, protiv kojeg je sud 2009. godine arhivirao postupak, optužnim aktom iz 2008. godine naveden je kao jedan od šefova organizacije koju su sačinjavali crnogorski zvaničnici, zločinački elementi iz Italije i brokeri iz Švajcarske. Okrivljeni crnogorski i srpski državljani, kao i sam Đukanović, negirali su optužbe italijanskih tužilaca.

Italijansko tužilaštvo raspolaže velikim brojem pisama koje su Italijani Đerardo Kuomo, Paolo Savino, Franko Delatore i Frančesko Prudentino početkom 90-ih godina slali Đukanoviću, nudeći ugovore o prebacivanju cigareta.

U jednom od tih pisama, koje se navodi u optužnici, a pomenuto je u petak, sredinom 1995. godine Đerardo Kuomo je direktno poslao crnogorskom predsjedniku Vlade Milu Đukanović pismo u kom je izložio kako planira poslove "tranzita". On je u pismu Đukanoviću naveo da je planirao da prebaci 768.000 kartona cigareta, odnosno 70.000 kutija mjesečno, nudeći Vladi Crne Gore 24 američka dolara za svaki karton. Od ovog "biznisa" Vlada Crne Gore je, sumnja se, ubrala 18.000.0000 dolara, prenose podgorički mediji. Kuomo je u Italiji osuđen kao glavni organizator šverca cigareta preko Crne Gore, kao i Delatore i Prudentino. Oni su, prema presudi, sa partnerima iz crnogorske vlade dogovarali švercerske poslove sredinom 90-ih godina. Sva trojica su imali firme u Crnoj Gori.

Vještačenje

Iako se očekivalo da vještačenje presretnutih telefonskih razgovora okrivljenih srpskih i crnogorskih državljana bude završeno do jučerašnjeg ročišta, to se nije desilo. Angažovan je sudski vještak koji je trebalo da utvrdi autentičnost razgovora prije nego što budu predstavljeni u sudnici. Vještačenje bi moglo da bude završeno do aprila iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana