Švedska čeka zahtjev Crne Gore za ekstradiciju jednog od kopača tunela

Tanjug
Švedska čeka zahtjev Crne Gore za ekstradiciju jednog od kopača tunela

PODGORICA - Državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, švedsko tužilaštvo je odredilo pritvor i čeka zahtjev Crne Gore za izručenje.

-Erić Vladimiru je sada određen pritvor i čekamo zahtjev Crne Gore za ekstradiciju. Krivično djelo koje se pominje u crvenoj potjernici je „teška krađa“, ali pretpostavljamo da ćemo više detalja o tome dobiti u zahtjevu Crne Gore za ekstradiciju - saopšteno je iz švedskog tužilaštva za portal RTCG.

Naveli su da Ministarstvo pravde u Švedskoj brine o prikupljanju zahtjeva za ekstradiciju i da će to biti komunikacija sa crnogorskom stranom.

-Ne posjedujemo više detalja o tome kako je uhapšen, ali sada je zadržan u pritvoru dok čekamo zahtjev za ekstradiciju - navodi se u odgovoru tužilaštva.

Kako je ranije rečeno iz Ministarstva pravde Švedske, Erić može da se ne saglasi sa ekstradicijom, a u tom slučaju konačnu odluku će donijeti Vrhovni sud i Vlada te zemlje.

-Dakle, prije nego što Vlada donese odluku o zahtjevu za ekstradiciju, mora se tražiti mišljenje od Kancelarije glavnog tužioca. Ako lice čije je izručenje zatraženo ne pristane na izručenje, Tužilaštvo predaje predmet i svoje mišljenje Vrhovnom sudu, koji ispituje da li postoje smetnje za ekstradiciju po Zakonu o ekstradiciji. Vrhovni sud zatim predmet predaje Vladi na konačnu odluku o ekstradiciji - naveli su iz švedskog resora pravde za portal RTCG.

Erić je uhapšen u petak na osnovu međunarodne potjernice Interpola Podgorica na aerodromu, na izlasku iz zemlje. Na potjernici su i dalje osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović, takođe državljani Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana