Sve više zahtjeva za Janšinu ostavku

Agencije
Sve više zahtjeva za Janšinu ostavku

Ljubljana - Slovenačka Demokratska stranka penzionera koju predvodi ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, pozvala je premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, prenose agencije.

Janša se našao na udaru javnosti zbog nalaza antikorupcijske komisije.

- Donijeli smo zaključak i zahtjevamo ostavku premijera Janše u suprotnom DESUS će izaći iz vladajuće koalicije - poručio je Erjavec nakon sastanka vođstva stranke.

Prethodno, sličan zaključak donijela je i Građanska lista Gregora Viranta koji je najavio da će se njihova dva ministra povući iz Vlade, a on dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta ukoliko se Janša ne povuče "u roku od deset dana", odnosno ne prepusti mjesto premijera nekom drugom iz svoje stranke, ili omogući stvaranje druge koalicije. 

Za razliku od Viranta, Erjavec je ocijenio da je "vrlo malo manevarskog prostora" za formiranje Vlade bez Janše, ili za prelaznu Vladu tehničke prirode i da će se kriza, najvjerojatnije, "razmrsiti" tako da će već u maju morati da budu održani prijevremeni izbori. 

Odluku u vezi sa nastalom koalicionom i političkom krizom trebalo bi da donese i Slovenačka narodna stranka (SLS), kao i stranka Nova Slovenija (NSI). 

Predsjednica NSI Ljudmila Novak, koja važi za najbližu Janšinu saveznicu u sadašnjoj koaliciji, pozivala je sve stranke i premijera da promisle šta je u sadašnjoj situaciji državotvorni potez, ali je odbila da se izjasni o tome de li jedino rješenje za što skorašnju političku stabilizaciju Janšina ostavka. 

Iako je jasno da se sa odlukama Virantove i Erjavčeve stranke Janšina petostranačka koalicija praktično raspala, mediji najavljuju da bi rješavanje krize moglo potrajati danima, pa i nedjeljama. 

Janša pak smatra da bi zbog nalaza Komisije ne bi trebalo da da ostavku i o tome ni ne razmišlja jer "sve smatra pokušajem svoje političke diskreditacije".

Iza njega je čvrsto stala i njegova Slovenačka demokratska stranka, najjača u Vladi sa četiri ministarska mjesta. 

Narednih dana biće nastavljene konsultacije predsjednika države Boruta Pahora sa političkim prvacima o tome kako pronaći izlaz iz složene situacije.

Pahor je najavio nastavak konsultacija, ali je naglasio da "odluke nisu na njemu, nego na Vladi, premijeru i koaliciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana