Sve više napada građana na strane radnike u Hrvatskoj, napadnuti Indijci u šoku

Tanjug
Foto: Telegram.hr

ZAGREB - Napadi građana na strane radnike u Hrvatskoj su sve češći, a poslednji su snimile kamere, a snimak, koji policija analizira, kruži društvenim mrežama.  

Radnici iz Indije, koji na snimku love maloljetnike na zagrebačkom Jarunu, u razgovoru za hrvatski RTL opravdavaju stalnim napadima na njih, pa su, kako se čini, u ovom slučaju problem pokušali da riješe sami.

„Vrijeđali su nas, izgovarali ružne riječi. Pokušali smo da pozovemo policiju što je prije moguće, ali su pobjegli“, ispričao je jedan od radnika iz Indije.

Jednog su mladića ipak uspjeli da uhvate.

„Nismo htjeli nikome da naudimo, samo smo htjeli da ih zadržimo do dolaska policije. Oni žive u blizini. Bacali su kamenje na naš stan“, rekao je Indijac.

Njegov zemljak i kolega kaže da napadače znali od ranije.

„Poslednjih 10 dana stvaraju probleme, a našeg prijatelja su napali“, rekao je.

Uhvaćenog mladića ipak su pustili, a policija, koja je stigla nakon pola sata, sastavila je zapisnik.

Iz policije su za RTL rekli da su upoznati s događajem i da su kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica u toku.

Nakon ovog incidenta oglasili su se i iz dostavne službe za koju rade državljani Indije.

„Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i čvrsto stojimo uz naše vrijednosti koje promovišu sigurnost i poštovanje za sve“, poručila je dostavna služba.

Zagrebački Jutarnji list piše da su ovakvi napadi učestali i da je samo prošle sedmice u Zagrebu zabilježeno šest. Jedan Indijac je teško povrijeđen.

„Da budem iskren, nakon svih ovih incidenata, svi smo u šoku“, rekao je jedan od Indijaca upitan da li se osjećaju sigurno.

Nevladina udruženja i sindikati upozoravaju da Hrvatska ne upravlja migracijama.

„Puno država poput Njemačke imaju urede dobrodošlice, država se brine da su radnici koji dolaze upoznati s kulturnim obrascima, ali i da je domicilno stanovništvo prilagođeno“, rekla je Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Još uvijek se čeka i donošenje migracione strategije, iako već sada u Hrvatskoj živi i radi više od 100.000 stranih radnika, prenosi RTL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana