Sve podsjeća na dešavanja iz 1941.

Agencije
Sve podsjeća na dešavanja iz 1941.

Jasenovac - U Jasenovcu je juče održana prva od tri najavljene komemoracije u okviru Dana sjećanja, koju je organizovala Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, a kojima su se pridružili predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i izraelski ambasador u Zagrebu Zina Kalaj-Kleitman.

Na komemoraciju su došli i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predstavnik italijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj Furio Radin, kao i predstavnik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić.

Predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus istakao je da je ta komemoracija odvojena od državne, jer je u Hrvatskoj zaista na djelu revitalizacija ustaštva.

Kraus je istakao da odluku o odvojenoj komemoraciji nije htio da mijenja, a da bi je promijenio, potrebno je da se "nešto promijeni" u hrvatskom društvu.

- Ovo je lavina koja se kotrlja duže od godinu - rekao je i dodao: - Ponoviću - to nas podsjeća na ono što se događalo u NDH 1941. godine, a počelo je 1933. godine u Njemačkoj. Ne želimo da se to dalje događa.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da činjenicu da se ove godine u Jasenovcu održavaju odvojene komemoracije treba shvatiti kao posljednji momenat da se zaustavi relativizacija ustaškog zločina i genocida počinjenog na ovom i brojnim drugim logorskim i nelogorskim mjestima.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je da se prvi put u istoriji ide odvojeno u Jasenovac, jer "očito" su se snage razdvojile na one koji iskreno vjeruju u istoriju kakva se odigrala i prepoznaju NDH kao zločinačku državu i na one koji "prigodničarski sa figom u džepu" ističu hrvatski antifašizam. Zastupnik reformista u Hrvatskom saboru Radimir Čačić, koji je prisustvovao komemoraciji, izjavio je da ta stranka podržava sve one koji smatraju da je u Hrvatskoj u ovom trenutku na djelu uspon radikalnog, bolesnog revizionizma sa fašističkim konotacijama.

Komemoracija je počela u Spomen-području Jasenovac, a molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je glavni rabin za Hrvatsku Lucijano Moše Prelević. Naredna komemoracija biće održana 22. aprila pod pokroviteljstvom države, a 24. aprila komemoraciju će održati Savez antifašističkih boraca.

Logor Jasenovac

Logor Jasenovac bio je najveća "fabrika smrti" na jugoistoku Evrope u Drugom svjetskom ratu. Od ljeta 1941. do 30. aprila 1945. godine hrvatske ustaše pobile su, prema procjenama, 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a ogromna većina žrtava bili su Srbi. NDH je bila jedina država koja je imala logore smrti formirane isključivo za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana