Sve intenzivniji pritisci i napadi na Srbe u Hrvatskoj

Srna
Sve intenzivniji pritisci i napadi na Srbe u Hrvatskoj

Petrinja - Eparhija gornjokarlovačka saopštila je večeras da napadi i pritisci na srpsku zajednicu na području petrinjske parohije u Hrvatskoj postaju sve intenzivniji i učestaliji.

Eparhija kao jedan od primjera pritiska navodi širenje mržnje i ksenofobije u pojedinim javnim medijima u Hrvatskoj, koji javno pozivaju na rušenje Časnog krsta u dvorištu hrama Svetog velikomučenika Georgija u Brđanima.


"Ti mediji pozivali su i na javni linč pojedinaca iz naše zajednice. Nije trebalo dugo da dođemo na udar ostrašćenih ljudi kojima hrišćanstvo kojem i sami pripadaju služi samo kao paravan, jer u stvarnom životu umesto ljubavi i tolerancije ispoljavaju mržnju i netrpeljivost", navodi se u saopštenju Eparhije.

Dodaje se da je u jednom od čitanijih hrvatskih internet portala objavljen naslov "Na Banovini niče spomenik srpskim teroristima! To im je hvala što su ubili pet pripadnika Gromova...", uz pregršt prijetećih i uvredljivih komentara.

Iz Eparhije ističu da je nakon ovakve medijske "pripreme" na scenu stupila neminovno politika u kontekstu koje Crkvenoj opštini u Petrinji županijska građevinska inspekcija, po prijavi koja je stigla na adresu nadležnog ministarstva, zatvara gradilište i zabranjuje dalje radove na dovršetku Časnog krsta.

"Iako je Časni krst podignut uz pomoć Vijeća srpske nacionalne manjine, legalne i legitimne institucije Srba u opštini Sunja i vjernog naroda sa područja ove opštine, nadležni paroh petrinjski Saša Umićević izložen je saslušavanjima policijskih inspektora. Izložen je i saslušanjima građevinskog inspektorata, uz najavu da će i jedne i druge vrste saslušavanja vjerovatno biti i ubuduće", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su, osim paroha, prijetnjama i uvredama u javnom diskursu kroz medije, kao i na ulici, izloženi i srpski politički predstavnici koji podržavaju i pomažu ovu akciju - Dušan Šipov legitimno izabrani zamjenik načelnika opštine Sunja iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine i njegov kolega na županijskom nivou - zamjenik župana Boro Rkman.

"U narednih 90 dana, koliki je rok dao građevinski inspektorat za iznalaženje rješenja ili eventualno uklanjanje /rušenje/ Časnog krsta, Crkvenoj opštini u Petrinji preostaje borba za očuvanje i nastavak radova na dovršetku ove svetinje", kažu u Eparhiji gornjokarlovačkoj.

Iz Eparhije ukazuju da drugi u nizu napada na srpsku zajednicu predstavlja pokušaj onemogućavanja održavanja Festivala "Ojkače" u Petrinji, koji je pod napetom atmosferom, ipak, održan 3. juna.

Iz Eparhije podsjećaju da su prošlogodišnji 1. Festival "Ojkače" prekinuli hrvatski ratni veterani iz Petrinje, a ove godine je nekoliko dana prije održavanja Festivala održan sastanak, potom sazvana i konferencija za novinare "Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata grada Petrinje" na kojoj je osuđena ova manifestacija i tražena imperativna zabrana održavanja.

Predstavnici Koordinacije su kao najveći problem za održavanje Festivala naveli to što je predsjednik SKD "Prosvjeta", pododbor Petrinja, Mara Vilus, inače organizator Festivala, tokom posljednjeg rata vodila Kolo srpskih sestara, kao i to što će na Festivalu učestvovati kulturno-umjetnička društva sa područja Banije, Korduna i Like, čiji su članovi, kako je navedeno, "mahom, ako ne i u stoprocentnom iznosu svi živjeli na području takozvane Republike Srpske, zločinačke tvorevine".

S obzirom na to da su prije održavanja Festivala predstavnici Koordinacije izjavljivali da Festival predstavlja prvorazrednu političko-bezbjednosnu i međunacionalnu provokaciju on je održan uz pojačano prisutvo policije i javni protest članova Koordinacije, koji su prilikom ulaska u koncertnu dvoranu svakog gosta snimali video-kamerom, što je bio dodatni pritisak na prisutne.

U Petrinji se prošle godine, u vrijeme obilježavanja 20 godina od akcije "Oluja", dogodio i pokušaj nasilnog upada u parohijski dom, kada je mlađi muškarac prijetećim tonom od sveštenika Saše Umićevića zahtijevao odgovor na pitanje da li je to zgrada pravoslavne crkve, koju je očigledno planirao da napadne.

"Budući da napadač ni na nekoliko sveštenikovih zahtjeva nije hteo da se udalji sa objekta sveštenik je uspeo da pozove policiju, a kako se napad ne bi ponovio policijski službenici su tokom cijele noći obezbeđivali parohijski dom", navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije gornjokarlovačke napominju da su navedena samo najilustrativnija kršenja vjerskih sloboda jer je manjih incidentnih situacija, nažalost, bilo još i apeluju na državne institucije da se "zajednički stane na put onima čije su ideje ostale u prošlosti i koji ne trpe pored sebe nekoga ko je u vjerskom ali ne i u ljudskom smislu drugačiji".

U Eparhiji ističu da ih raduje činjenica da su oni vođeni mržnjom koju na navedeni način ispoljavaju, ipak, manjina u svom nacionalnom korpusu.

U saopštenju se navodi da srpska zajednica na području petrinjske parohije odolijeva ovim pritiscima.

"Bez obzira na takve pritiske i omalovažavanja zajedno sa vjernim narodom uspješno čuvamo naš vjerski, kulturni i nacionalni identitet", navodi se u saopštenju Eparhije gornjokarlovačke i dodaje da će petrinjska parohija opstati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana