Svakog mjeseca život izgubi jedan migrant

Agencije
Svakog mjeseca život izgubi jedan migrant

Zagreb - Otkako je Hrvatska zatvorila granice za migrante, ona je postala, uz Sredozemlje, jedna od najopasnijih tačaka migrantske rute koja od Turske i Grčke preko balkanskih zemalja vodi na zapad.

Prema nezvaničnim podacima, koji se djelomično poklapaju i sa službenim brojkama policije, na području Hrvatske živote je u posljednje dvije godine izgubilo više od 20 ljudi, odnosno prosječno jedna osoba mjesečno. Taj broj ipak treba uzeti s rezervom. Broj onih koji su ostali u minskim poljima Plješevice, u nepristupačnim ličkim škrapama i karlovačkim rijekama vjerovatno se nikada neće saznati.

Najviše takvih završilo je u rijekama, koje su ubile i najveći broj migranata koji su evidentirani. Otkako je početkom prošle godine "otvorena" ruta preko Bihaća i Velike Kladuše, njihova tijela izbacivale su sve četiri tamošnje rijeke, Dobra, Mrežnica, Korana i Kupa. Ova posljednja ujedno je i prirodna granica Hrvatske i Slovenije, te je samo u toj, za migrante posljednjoj prepreci, život skončalo petnaestak osoba.

U Kupi je skončala i prva žrtva ovog talasa, kada se 27. januara prošle godine u Ladešićima utopio muškarac, a samo dva dana kasnije na slovenačkoj obali u mjestu Učakovci pronađeno je tijelo još jednog, pa sve do aktuelnog slučaja, stradanja žene pokraj Gline. Posljednji slučaj prije drame u Glini takođe se veže za Kupu, na području Kamanja rijeka je izbacila mrtvo tijelo nepoznatog muškarca.

Posljednji aprilski vikend prošle godine bio je vjerovatno najtragičniji. Te nedjelje na području Pavlovca kod Slunja iz rijeke Korane je izvučen jedan, a na području Žakanja iz Kupe drugi leš. Nešto uzvodnije izvučeno je još jedno, treće tijelo.U istom mjesecu teško je stradala grupa migranta na Mrežnici kod Generalskog Stola. Njih trojica su, dok su prelazili rijeku mostom, uočili policijsku patrolu i poskakali s mosta, ali nisu skočili u rijeku kako su planirali, već na obalu. U avgustu prošle godine na grupu od 12 ljudi koji su spavali u šumi u Drežnici nedaleko od Ogulina odlomila se stijena teška nekoliko tona i usmrtila dvojicu od njih.

Krijumčarenje

Jedan od najdramatičnijih slučajeva desio se prije godinu dana na području Srba, kada je krijumčar probio policijske blokade kombijem punim migranata. Policija je zapucala i tom prilikom ranila dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana