Sukob oko direktora MOL potresa Hrvatske

Tanjug
Sukob oko direktora MOL potresa Hrvatske

Zagreb - Hapšenje i izručenje direktora mađarske naftne kompanije MOL Zoltana Hernadija na zahtjev Hrvatske i dalje je tema koja potresa hrvatsku političku scenu.

Podsjetimo, minisitarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla da to neće biti povod za zaoštravanje odnosa dveju država.

Hrvatski državni vrh ocijenio da je riječ o pravosudnom pitanju koji ne žele da komentarišu, dok će o najavljenom izlasku MOL-a iz vlasništva u INI, kako je ranije najavljeno, odlučiti pregovarački timovi, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska je, naime, za Hernadijem izdala međunarodnu poterjnicu pa on ne smije da izađe iz Mađarske, a budimpeštanski opštinski sud je u ponedjeljak odbio da ga izruči navodeći da je mađarska istraga pokazala da on nije počinio zločin za koji ga Hrvatska tereti.

Ta je odluka “pravosnažna i na nju nema mogućnosti žalbe”, navodi se u sudskoj odluci.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je sa deset miliona evra podmitio premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije INE prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader 2012. nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Iz MOL-a poručuju da nemogućnost Hernadija da, zbog evropskog naloga za hapšenje, putuje van zemlje nije zgodna za njega i donekle za firmu, ali da neće narušiti njegovu sposobnost da ostane na čelu te kompanije.

“MOL-ova upravljačka struktura može se nositi sa svim pitanjima u ovoj izazovnoj situaciji”, kazao je Đoenđi Janki iz MOL-ove službe za odnose s medijima, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije htio da komentariše odluku mađarskog suda koji odbija da izruči Hernadija, kao ni hrvatsko državno tužilaštvo.

On je poručio da će biti onako kako odluči nadležni sud.

Neću to da komentarišem. Već sam rekao da su sva postupanja po evropskom nalogu za hapšenje u nadležnosti pravosudnih tijela, tako da će biti onako kako odluči nadležni sud”, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana