Šuica: Srbija će morati odlučiti da li je na evropskom putu ili će se dodvoravati Rusiji

Anadolija
Šuica: Srbija će morati odlučiti da li je na evropskom putu ili će se dodvoravati Rusiji

ZAGREB- Evropski povjerenik za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, danas je u Zagrebu poručila da „Srbija više ne može sjediti na dvije stolice, kada je riječ o izbjegavanju sankcija prema Rusiji uz istovremeno napredovanje na evropskom putu“.

Na pitanje novinara o postizanju zajedničke strategije na nivou Evropske unije o zajedničkoj energetskoj strategiji usljed sankcija koje su države članice uvele na uvoz ruske nafte i plina te o poziciji Srbije kao države koja ima evropske aspiracije, Šuica je odgovorila „u ime Evropske komisije i lično ime: ne može se sjediti na dvije stolice“.

-Srbija će konačno morati odlučiti da li je iskreno na evropskom putu ili će se dodvoravati Rusiji – kazala je ona.

Najavila je da će Europska komisija u srijedu, na sastanku povjerenika, usvojiti novi paket o proširenju i razvoju šest zemalja pristupnica, među kojima je i Srbija, država kojoj će, nakon sastanka, službenim putem biti dostavljena odluka Evropske komisije o potrebi jasnijeg stava prema ovom pitanju.

Šuica je istaknula da su evropske države na čelu s Evropskom komisijom od samog početka rata u Ukrajini složne po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, te kako je EU od početka rata, kada su države ovisile o ruskom gasu sa 40 odsto, smanjile tu ovisnost na 7,5 odsto.

-Ne možemo dozvoliti da nam netko krši sankcije, moramo pokazati maksimalnu solidarnost s Ukrajinom i to je ono u čemu smo odlučni i predsjednica Fon der Lajen insistira na tome - izjavila je Šuica.

Dodala je da su uz države EU članice u provođenju sankcija Rusiji složne i partnerske zemlje, SAD, Kanada, Australija, Japan i Novi Zeland.

-Srbija će se definitivno morati odlučiti po ovom pitanju, ali isto tako i Mađarska -  zaključila je Šuica svoj komentar na najavu izgradnje gasovoda između mađarske i Srbije kako bi se zaobišle evropske sankcije na rusku naftu.

Srbiji je, odlukom država EU članica, najavljena obustava isporuke ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF) preko kojeg je Srbija dobivala jeftiniju naftu koja je brodovima stizala u hrvatsku luku Omišalj na Krku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana