Sudovi provode diskriminaciju prema Srbima

Agencije
Sudovi provode diskriminaciju prema Srbima

Zagreb - Srpski demokratski forum upozorio je da sudovi u Hrvatskoj provode diskriminaciju prema Srbima, posebno kada je riječ o slučajevima raskidanja ugovora o zamjeni nekretnina sklopljenih u ratu.

Diskriminacija se provodi i u presudama za naknadu štete i pokretanju pljenidbe kuća koje je država obnovila, a u kojima vlasnici ne stanuju.

Lider Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula rekao je na konferenciji za novinare da sudovi odbacuju samo ugovore o zamjeni koji idu na štetu Hrvata, pozivajući se na Aneks G međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem su nevažeći svi ugovori o zamjeni koji su ugovoreni pod prinudom.

"Smatramo da ovakvo ponašanje hrvatskog pravosuđa nije prihvatljivo i da ono krši građanska i ljudska prava na etničkoj osnovi, te da se to mora zaustaviti, a aneks početi primjenjivati kao međunarodni sporazum", naglasio je Džakula.

U znak podrške, konferenciji za novinare Srpskog demokratskog foruma pridružio se i nezavisni analitičar Žarko Puhovski, koji je ukazao na problem diskriminacije u pravosuđu.

"Srpski demokratski forum i svi koji smo s njim smo se sada jako izložili zbog ovoga što smo rekli. I zato ponavljam: dajte nam jedan slučaj sa Hrvatima i mi moramo ćutati i reći to nije etnička stvar ili neka druga. Tog slučaja, po svemu što mi znamo, nema", kaže Puhovski.

On smatra da se nije potrebno posebno pozivati na Aneks G međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije, jer je ono što on propisuje sadržano i u hrvatskim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana