Suđenje Sanaderu 17. aprila

Agencije
Suđenje Sanaderu 17. aprila

Zagreb - Novo suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu za slučaj "Planinska" počeće 17. aprila, odlučio je zagrebački Županijski sud.

Sanader se tereti za malverzacije pri prodaji poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi.

Na pripremno ročište je doveden i optuženi Sanader. On je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu jer je novembra 2012. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo u slučajevima "Ina-Mol" i "Hipo banka".

Tužilaštvo je u slučaju "Planinska" predložilo oko 20 svjedoka, a odbrana 15, među kojima i neke bivše članove Sanaderove vlade. O predloženim dolazima sud će odlučivati iduće sedmice.

Sanader je optužen da je preprodajom zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu oštetio državni budžet za najmanje 26,4 miliona kuna, odnosno za oko tri i po miliona evra.

Zajedno sa Sanaderom, tereti se još nekoliko osoba među kojima su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković i bivši poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Stjepan Fiolić, vlasnik lanca mesara.

Čobanković se u tom slučaju nagodio s tužilaštvom i priznao krivicu, te je nedavno osuđen na godinu dana zatvora što mu je zamijenjeno radom za opšte dobro na slobodi.

Fiolić je takođe priznao krivicu, ali se nije nagodio s tužilaštvom. Sanaderov advokat Čedo Prodanović je rekao novinarima da je Vanraspravno veće prošle sedmice odbilo spajanje postupka u slučaju

"Planinska" sa predmetom "Fimi-medija", jer u tom slučaju suđenje Sanaderu i ostalima traje već duže vrijeme. Sanaderu će se tako tri sedmice suditi u slučaju "Fimi-medija", a četvrte sedmice u slučaju "Planinska", objasnio je Prodanović.

Sanader i ostali terete se u slučaju "Planinska" da su prodali Fiolićevu zgradu u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno uvećanoj cijeni i time oštetili državu za 38 miliona kuna, odnosno za oko pet miliona evra.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera novembra 2012. godine prvostepeno na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo u slučajevima "Ina-Mol" i "Hipo banka".

Protiv Sanadera je u toku suđenje u slučaju "Fimi-medija", a optužnica je podignuta u slučaju "HEP-Dioki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana