Suđenje mitropolitu Jovanu odgađa se zbog političke odluke

Agencije
Suđenje mitropolitu Jovanu odgađa se zbog političke odluke

Skoplje - Ohridska arhiepiskopija Srpske pravoslavne crkve zatražila je da se više ne odgađa suđenje mitropolitu Jovanu, koga u Makedoniji već godinu i tri mjeseca drže u surovom režimu pritvora, prenose agencije.

- Stiče se utisak da postoji politička odluka za odlaganje sudskog postupka s ciljem što dužeg mrcvarenja arhiepiskopa ohridskog Jovana surovim režimom pritvora u kome se nalazi - saopšteno je iz Ohridske arhiepiskopije.

Iz ove arhiepiskopije ističu da se pritisci koje mitropolit Jovan trpi u pritvoru izvode na najrazličitije načine.

- On se nalazi u maloj zagušljivoj ćeliji sa veoma malo svjetlosti, bez zdravstvene njege i dozvole za posjete. Niko od najbližih ga nije posjetio od 11. juna 2012. godine - navode iz Ohridske arhiepiskopije.

U saopštenju se podsjeća da je posljednje ročište održano prije tri mjeseca, te da je proces konstantno odlagan i pored preporuke EU da se sudski postupci ne odugovlače.

- Ročište je prvobitno bilo zakazano za 16. januar, ali je odgođeno. Potom se odlaže i ročište zakazano za 20. februar. Arhiepiskop Jovan je u pritvoru, episkopi, monaštvo i vjernici redovno se prijavljuju sudu i oni nisu razlog za odlaganje sudskog procesa - navodi se u saopštenju.

Vladika Jovana je zajedno sa još 19 pristalica Srpske pravoslavne crkve optužen za pronevjeru novca.

Oni se terete da su 5. decembra prošle godine formirali nevladinu organizaciju “Anastasija”, na čiji račun su sljedbenici vladike Jovana prikupili 250.000 evra u namjeri da za potrebe Arhiepiskopije kupe nekretnine kod Skoplja i Štipa.

Makedonsko tužilaštvo smatra da je taj novac vladika Jovan utajio iz kase autokefalno nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Arhiepiskop Jovan, čije je svjetovno ime Zoran Vraniškovski, već je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog pronevjere crkvenog novca dok je bio na čelu eparhije autokefalno nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana