Sudbina otetog Hrvata i dalje nepoznata

Agencije
Sudbina otetog Hrvata i dalje nepoznata

Rok od 48 sati koji su teroristi dali u petak ističe danas, a sudbina Hrvata Tomislava Salopeka i dalje je nepoznata.

 

Iako je Egipat juče započeo racije u više mjesta za koja se sumnjalo da bi tamo mogli naći Tomislava Salopeka, nema novih informacija o uspješnosti akcije, navodi index.hr.

Bezbjednosne snage pretražile su niz terorističkih skorvišta kako bi pokušali doći fo nocih informacija o Salopeku.

U petak su teroristi produžili rok i dali egipatskim vlastima 48 sati da oslobodi zatočene žene u zamjenu za Salopekov život.

Sestra jedne od zarobljenih žena je tada apelovala na teroriste da njena sestra "ne želi biti slobodna ako će nedužni čovjek biti ubijen".

Ovo je prva otmica i pretnja egipatskog ogranka Islamske države.

Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje sa islamisti imaju kapacitet da sprovedu svoje planove uprkos masovoj kampanji koju egipatske snage vode protiv njih, navodi index.hr.

Hrvatska vlada i Ministarstvo spoljih poslova nastavljaju da rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljana. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom spoljnih poslova, vratila iz Egipta u Hrvatsku.

Otmica hrvatskog državljanina u Egiptu nije greška, on je bio laka meta, a pripadnici Islamske države veoma dobro znaju koga će oteti, rekao je za "Jutarnji list" urednik dnevnika Aljom Alsabea iz Kaira Mahmud el Mamluk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana