Sud u Amsterdamu treći put odbio zahtjeve šeika Alketbija

GS
Sud u Amsterdamu treći put odbio zahtjeve šeika Alketbija

ZAGREB - Sudija za privremene mjere Suda u Amsterdamu odbio je sve preostale zahtjeve SBK Art-a i Saifa Alketbija, koji se u suštini svode na pokušaj zaustavljanja procesa prodaje Fortenova Group MidCo B.V. i diktiranja toka tog procesa, iako kao sankcionisana strana nemaju pravo glasa.

Parničenje SBK Art-a i Saifa Alketbija time je već treći put odbijeno od holandskog pravosuđa, saopšteno je danas iz Fortenove, prenosi Tanjug.

Naveli su da je ova presuda donesena nakon što je 14. juna ove godine, po održavanju usmenog saslušanja stranaka, sud prvo odbio zahtjev da se zabrani održavanje skupštine imatelja depozitarnih potvrda, a juče su ta odluka i donijeta presuda o odbijanju svih drugih zahtjeva SBK Art-a i Saifa Alketbija detaljno obrazložene.

- Iz detaljnog obrazloženja presude izdvajamo naglasak Suda na činjenicu iz prethodnih presuda prema kojoj SBK Art kao sankcionisana osoba ne smije ni direktno ni indirektno da koristi pravo glasa - navodi se u saopštenju, prenosi zagrebačka N1 tv.

Sud je, dodaje se, prije svega zaključio da Fortenova Group TopCo B.V. ima opravdani interes za prodaju Fortenova Group MidCo B.V.-a kako bi se osigurala održivost finansiranja Fortenova grupe, a koje je narušeno učešćem sankcioniranih osoba u vlasničkoj strukturi.

Dosadašnji proces istraživanja interesa za kupovinu  Fortenova Group MidCo B.V.-a prema Sudu u Amsterdamu ima adekvatne mjere zaštite interesa svih učesnika u tom procesu, a teze da Fortenova grupa smjera eliminaciju SBK Art-a

kroz prodaju MidCo-a drugom najvećem nesankcionisanom dioničaru po preniskoj cijeni, po presudi Suda u Amsterdamu “nisu uvjerljive”.

Sud je, dodaje se, takođe utvrdio da SBK Art dobija sve informacije na koje ima pravo, a da “gospodin Saif Alketbi “nije imatelj depozitarnih potvrda te stoga nema pravo na pristup informacijama u skladu sa administrativnim pravilima Fortenova Group STAK”. Tužiocima, odnosno SBK Art-u i Saifu Alketbiju, je naloženo da podmire advokatske i sudske troškove Fortenova grupe, saopšteno je iz Fotenove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana