Sud stopira sekuslano obrazovanje

Agencije
Sud stopira sekuslano obrazovanje

Zagreb - Ustavni sud u Hrvatskoj pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti zbog sporanog djela o seksulanom obrazovanju u školama, prenijele su agencije.

Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruženja Grozd i Reforma, HSP-a 1861. i građana koji su tražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju novog programa u zdravstveno obrazovanje, u kojem je bio sporan dio koji obrađuje teme o polnoj i rodnoj ravnopravnosti i polno odgovornom ponašanju, koji je stupio na snagu u februaru.

Po riječima sudije izvjestioca Mate Arlovića, država je nove nastavne sadržaje trebalo da uskladi sa slobodom roditelja na vaspitanje djece, što u ovom slučaju nije ispunjeno.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo podržava zdravstveno obrazovanje u javnom školstvu, ali traži da nastavni sadržaji budu uskladđen s ustavnim zahtjevima.

Podsjetila je da je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o vaspitanju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj ličnosti, prenosi agencija Hina.

Podnosioci zahtjeva su zatražili ocjenu saglasnosti odluke o uvođenju programa zdravstvenog obrazovanja s Ustavom i odgovarajućim zakonima.
Resorni ministar Željko Jovanović rekao je da se neće izjašnjavati o odluci Ustavnog suda dok ne vidi njeno obrazloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana