Sud potvrdio: Crna Gora neće da izruči Do Kvona Americi

GS
Foto: MediaBiro

PODGORICA - Apelacioni sud Crne Gore je, ispitujući po službenoj dužnosti rješenje Višeg suda u Podgorici u predmetu izručenja državljanina Republike Koreje Do Kvona, potvrdio navedeno rješenje u dijelu u kojem je odbijeno izručenje ovog okrivljenog po zamolnici SAD, saopšteno je iz tog suda.

"Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD", ističu iz Apelacionog suda. 

Protiv tog rješenja, kako ističu, nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici u dijelu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Koreje pravnosnažna.

Apelacioni sud Crne Gore je, kako su naglasili, po službenoj dužnosti ispitivao ovo rješenje u stavu drugom izreke, kojim je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD, kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega su spisi predmeta i dostavljeni tom sudu, prenosi RTCG.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom u Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Američke vlasti terete Do Kvona za više krivičnih djela, uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana