Stručnjak: Hrvatska će Plenkovića zapamtiti kao korumpiranijeg od Sanadera

Tanjug
Stručnjak: Hrvatska će Plenkovića zapamtiti kao korumpiranijeg od Sanadera

ZAGREB - Hrvatski finansijski forenzičar, poslovni savjetnik i IT stručnjak Marko Rakar na svom je blogu komenarisao skrivanje dividendi ministra Gordana Grlića Radmana, uz tvrdnje da je korumpiran i hrvatski premijer i šef HDZ Andrej Plenković.

"Ova država će na kraju, kada se bude radio obračun, zapamtiti Plenkovića kao predsjednika vlade koji je bio korumpiraniji, karakterno kvarniji i veća štetočina od Ive Sanadera", napisao je Rakar, prenosi hrvatski portal Indeks.  

Rakar pojašnjava da korupcija nije uvijek razmjena novca, kada ja pogodujem nekome a on meni isplaćuje naknadu. Daleko opasniji oblici su razmjene usluga koje nisu uvijek mjerljive ili uočljive jer nije moguće direktno povezati transakcijsku prirodu aktivnosti dvije strane, naveo je Rakar.

 Korupcija je, kaže, teško otkriti jer, za razliku od "običnog" kriminala u kojem je jedna strana kriminalac a druga oštećeni, u slučaju korupcije obje strane su vitalno zainteresirane da se nikada ne sazna da je do došlo do neke koruptivne radnje. 

Zato je, ističe, simbolika transparentnosti izuzetno bitna, ali mi to ni približno ne poštujemo, naprotiv, od samog vrha vlasti na niže ona se ignoriše i minimializuje.

Korupcija je, kaže, i nečinjenje i instaliranje na pozicije moći i tu nas priča dovede do aktuelnog predsjednika vlade.

 "Kada on (Plenković) ispadne kao tema razgovora, vrlo često ćete čuti kako nije korumpiran, ali korupcija koju razmatramo je ona u kojoj je on direktno i novčano bio nagrađen za neku 'transakciju'", navodi Rakar na svom blogu, prenosi hrvatski portal Indedž.

 Dodaje da je korupcija daleko više od toga, korupcija je svaka situacija u kojoj osoba na vlasti omogućava korupciju, a kao primjer navodi instaliranje na pozicije moći ljudi koji aktivno kradu ili pogoduju drugima (različiti Radmani, Žalci, Marići, Kujundžići, Kitarovići, Beroši, Barbarići i ko zna koliko je velika gomila kompromitovanih i korumpiranih na svim nivoima.

"Korupcija je i manipulacija cijelim sistemom kako bi se ostvarile ambicije jedne osobe (koliko god one neracionalne i lude bile), a za ostvarenje čega je neko, poput Plenkovića, spreman da žrtvuje sudbinu cijele nacije – a cijeli proces se još u toku interpretira kao velika pobjeda, dostignuće ili kako je to juče lijepo protumačio 'Čovjeku na kraju bude žao činiti dobro', a što je lični nivo samoodbrane", naveo je Rakar.

On tvrdi da će Hrvatska na kraju, kada se bude radio obračun, zapamtiti Plenkovića kao predsjednika vlade koji je bio korumpiraniji, karakternije pokvareniji i veća štetočina od Ive Sanadera.

"Sedam godina vlasti (Plenovića) biće  sedam izgubljenih godina rasta u kojem plodove tog rasta i okolnosti koje su nam išle u prilog nismo iskoristili za boljitak svih, nego za gradnju velikog PR-ovskog Potemkinovog sela tankih fasada i stvaranja privida borbe za uspješniju Hrvatsku, a sve u funkciji ublažavanja gladi za moći jedne jedine osobe", naveo je Rakar.

Podsjetio je i da je Mart Lar jednom prilikom, usred Zagreba, izrekao rečenicu "Borba protiv korupcije počinje tako da sam nisi korumpiran.".

" Tada ju je izrekao u lice Ivi Sanaderu, ali kao što vidimo, petnaest godina kasnije, s borbom i dalje ne možemo početi jer oni koji bi je morali započeti i voditi su sami kompromitovani i korumpirani", naveo je Rakar. "

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana