Stros Kan može izvući Srbiju, Hrvatsku ne

Tportal.hr
Stros Kan može izvući Srbiju, Hrvatsku ne

Zagreb - Dominik Stros-Kan, bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, mogao bi da izvuče Srbiju, dok njegovo savjetovanje u Hrvatskoj ne bi pomoglo, kažu ekonomisti, prenosi “Tportal.hr”.

Stros-Kan je danas sigurno jedan od boljih makroekonomista, posebno u području monetarnih i javnih finansija, smatra Ljubo Jurčicć, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

- Još prije seksualne afere pokušao je da promjeni smjer politike MMF-a, od neoliberalističke prema većoj društvenoj korisnosti ekonomije. Nije čuvao isključivo bankarski i finansijski sektor, nego je ukazivao i na potrebu realne ekonomije, zaposlenosti, povecćanja proizvodnje itd. Neki misle i da mu je afera namještena zbog tog smjera koji je htio da ostvari - kaže Jurčić.

Stros-Kan ima osjećaj za društvenu odgovornost, a Srbija je izrasla u socijalizmu, gdje je bar nominalno bilo tog osećaja.

- Ako je suditi prema potezima koje je Stros-Kan najavljivao u MMF-u, on bi se uklapao u duh srpskog društva i srpske ekonomije. Srbi imaju relativno dobru industrijsku politiku, no problem je što ona ne može za godinu dana da riješi probleme javnog duga i visoke nezaposlenosti. Ali ako bi Stros-Kan mogao da spovede dio onoga što je najavljivao u MMF-u u oblasti javnih finansija Srbije, posebno u monetarnoj politici, Srbija bi uz sve navedeno uz njegovu pomocć za 3-4 godine mogla biti stabilna rastuća ekonomija - rekao je Jurčić.

S druge strane, Hrvatska još nije ulovila temelje državnog ekonomskog sistema.

Ona nema samopouzdanje i samopoštovanje koje ima srpska politika, napominje Jurčić.

Objašnjava da Hrvatska, za razliku od Srbije, nema nikakvu industrijsku politiku.

- Istočni susjedi fokusirali su se na poljoprivredu, energetiku, autoindustriju, vojnu industriju, ITC i sve prateće industrije. Hrvatska nije napravila tu temeljnu industrijsku politiku. Kada to napravi, onda joj savetnici poput Stros-Kana mogu pomocći da dalje ostvari ciljeve. On, dakle, sada ne bi znao šta da savjetuje jer tih ciljeva s kojima treba da budu usklađene javne i monetarne finansije – nema - zaključuje Jurčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana