Štrbac: Srbi kolateralna šteta

Ž. J.
Štrbac: Srbi kolateralna šteta

Banjaluka - Zakon o prebivalištu Hrvatske jeste diskriminatorski prema Srbima i trebalo je intenzivnije raditi na sprečavanju njegovog donošenja u ovakvom obliku. Sada je na snazi i Hrvatska ima pravo da ga sprovodi i da odjavljuje Srbe sa adresa na kojima su prijavljeni ako tu ne žive.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Hrvatski mediji su javili da je na području cijele Hrvatske u toku policijska akcija brisanja lažno prijavljenih građana. Cilj je da se iščiste birački spiskovi, a Srbi će biti kolateralna šteta.

- Imam potpuno razumijevanje za postupak svake države, pa i Hrvatske da uredi stanje, posebno u pogledu biračkih spiskova. Međutim, Hrvatska se ponaša kao da nije bilo rata i da su Srbi dobrovoljno otišli sa njene teritorije, a ne da su protjerani - rekao je Štrbac.

On je dodao da Hrvatska sprovodi zakon koji je stupio na snagu, a Srbi su trebali da djeluju prije njegovog usvajanja i da alarmiraju međunarodnu zajednicu zbog kršenja njihovih prava.

Srbima kojima je Hrvatska obnovila imovinu, a oni u njoj ne žive jer su nezaposleni i nemaju od čega, biće oduzete lične karte i prijete im tužbe, novčane kazne, pa i zatvor.

Srbi neće moći da se žale na rješenja o brisanju, ali imaće pravo da pokrenu upravni spor koji se vodi pred sudom.

- To će podrazumijevati i troškove za angažovanje advokata i slično, pa će i to biti dodatni razlog da odustanu - rekao je Štrbac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana