Stranke: Odgovornost Đukanovića politička i krivična

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

PODGORICA - Afera "Pandora papiri" u kojoj se pominju Milo Ðukanović i njegov sin Blažo izazvala je brojne reakcije u svijetu i regionu, a u Crnoj Gori je postala nova linija podjele društva na one koji su za i protiv aktuelnog predsjednika.

Iz partija na vlasti očekuju da će Ðukanović odgovarati i krivično i politički, dok opozicija brani predsjednika i tvrdi da je riječ o smišljenim napadima na predsjednika samo zato što je on jedini branitelj i čuvar crnogorske nezavisnosti.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene, Branka Bošnjak, kaže da je "dugogodišnja pragmatičnost i gledanje kroz prste međunarodne zajednice po pitanju Ðukanovićevog kriminala", smatrajući ga "manjim zlom" u regionalnom kontekstu i globalnim kretanjima, očigledno okončana.

"Okrenuli su mu leđa i dobio je jasnu poruku. Kohabitacija s njim i njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS) je nemoguća. Jasno je da su spremni ''zapaliti'' Crnu Goru da bi sačuvali oteto. Nije ova njihova cika i halabuka zbog navodne ugroženosti države, već zbog sve izesnijeg sučeljavanja s pravdom.

Dakle, ne smije se zaustaviti na političkoj odgovornosti, već treba i krivično da odgovaraju", rekla je Bošnjak za podgoričke Vijesti. Poručuje da je ovo signal da se parlamentarna većina konsoliduje i da se stvori jaka reformska vlada i nezavisne institucije. "Papiri iz ''Pandorine kutije'' nisu nikakvo iznenađenje, jer smo u kontinuitetu skoro 30 godine gledali Ðukanovića kako sa svojom familijom, ''prvim bratom'', ''prvom sestrom'', pa kad je porastao i ''prvim sinom'', otimaju naše i pune svoje džepove, preko privatizacija, šverca cigareta, ''Avala'', ''Zavala'', ''Limenki'' pa do one ugradnje u naše račune za struju.

Dobro je da su papiri ugledali svetlost dana i nadam se da Ðukanović neće više imati priliku da se šepuri sa skupocjenim satovima i odelima, već da će završiti tamo gde mu je davno bilo mesto, iza rešetaka. Ne samo on, već kompletna njegova familija, iako su pojedini od njih ''namirisali'' kraj i već se dali u beg", kazala je Bošnjak. Na Tviteru se, juče i u nedelju veče, povodom afere, oglasilo više poslanika i funkcionera DPS-a, tvrdeći da je sve nameštaljka.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Jovana Marović, juče je rekla da Ðukanović mora da snosi političku odgovornost, ali i krivičnu. "To što Ðukanović u periodu osnivanja trastova u of šor firmama nije bio na poziciji u vlasti, ne može uticati na ispitivanje porekla novca, budući da je godinama unazad bio na državnim funkcijama. Naravno da bi morao da snosi odgovornost, najpre političku, ali i krivičnu.

Međutim, uzimajući u obzir stanje u pravosuđu, jasno je da nam je, da bi se tako nešto uopšte desilo, potrebna depolitizacija ove grane vlasti, izbor Tužilačkog saveta i usvajanje Zakona o poreklu imovine", rekla je Marović. Iz Socijalističke narodne partije su saopštili da Ðukanovićevo objašnjenje da u vrijeme osnivanja trastova u of šor zoni nije bio na državnoj funkciji ne pije vodu, te govori u prilog činjenici da njegova namera da se bavi privatnim biznisom na ovaj način nije bila čista.

Predsjednik vlade Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović su u nedjelju veče pozvali nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Ðukanović. Poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Milan Knežević, kazao je da je vrijeme za anketni odbor Skupštine koji će istražiti kako je Milo Ðukanović "oprao prvi milion".

Potprjedsednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, na Tviteru je napisao da i u toj partiji očekuju da nadležni organi ispitaju navode koje je izneo MANS. "Činjenica da su navodi izneti na račun aktuelnog predsednika države, nameće prioritet u radu policije i Državnog tužilaštva", naveo je Zeković.

Kazao je da je utvrđivanje pune i zvanične istine nužno jer zakon treba jednako da važi za sve. Iz ostalih opozicionih partija nisu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa tim da li treba preispitati navode iz afere "Pandorini papiri" i da li Ðukanović treba da snosi odgovornost. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ocijenio je, komentarišući navode koje je izneo MANS, da je sve što je tajanstveno - po prirodi stvari i sumnjivo.

"Imamo mnoge aspekte tajanstvenosti u prethodnim godinama koji su dokumentovani i otkriveni, a ovo je sada, očito, jedno od najvećih otkrića o osnivanju kompanija, a sve sakriveno od građana i institucija Crne Gore", rekao je Bečić za TVCG nakon konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država. Sigurni da će institucije proučiti podatke Iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici Vijestima su kazali da su sigurni da će relevantne crnogorske institucije pomno proučiti predstavljene podatke.

"Na Crnoj Gori je da odluči kako će reagovati na informacije predstavljene u dokumentima", rekli su iz Ambasade u odgovoru na pitanje kako komentarišu činjenicu da je predsjednik Crne Gore osnivao firme u poreskim rajevima i kakva poruka se time šalje o državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana