Stranci za kvadrat u Crnoj Gori daju i 4.000 EVRA

Agencije
Stranci za kvadrat u Crnoj Gori daju i 4.000 EVRA

Podgorica - Tržište nekretnina u Crnoj Gori nakon duže stagnacije je oživjelo. Tome u prilog govore i nedavno objavljeni podaci da je ove godine zabilježen rast cijene kvadrata u novogradnji za 11,6 odsto.

U nekim agencijama za prodaju nekretnina smatraju da je na značajan rast cijena nekretnina uticao ulazak Crne Gore u NATO, dok u drugim ne vide razlog koji je doveo do porasta cijena. Ipak, zaključuju da je više stranaca koji se odlučuju da kupe nekretninu u Crnoj Gori, te da su najskuplji kvadrati na primorju. Kvadrat nekretnine na Crnogorskom primorju prodaje se i za 4.000 evra. U glavnom gradu najniža cijena kvadrata je 1.000 evra.

Iz “IN nekretnina” pojašnjavaju da je ulazak Crne Gore u NATO uticao na povećan broj stranih kupaca, a samim tim i na rast cijena nekretnina.

U agenciji “Nekretnine Bar” kažu da im apsolutno nije jasno iz kojeg razloga su cijene nekretnina u gradu pod Rumijom toliko visoke.

- Zaista nemam adekvatan odgovor što se tiče porasta cijena jer je trenutno na tržištu mnogo novih stanova i stambenih zgrada, pa je moje lično mišljenje da bi trebalo da budu znatno niže. Jedino što mogu da navedem kao razlog svemu tome je velika potražnja, i to uglavnom sa sjevera naše države i isključivo traže i trguju u centru Bara. Naravno, svi oni već godinama rade i zarađuju u inostranstvu. Naši sugrađani trguju putem kredita i to jeftinije i kupuju za njihov džep dostupne nekretnine - kazala je vlasnica “Nekretnina Bar”.

Na pitanje da li je veće interesovanje za novogradnju ili starogradnju u “IN nekretninama” kažu za novogradnju, dok iz barske agencije saopštavaju da je kod njih potražnja izjednačena.

U obje agencije ističu da su kupci nekretnina na primorju stranci ili ljudi iz dijaspore.

Iz “IN nekretnina” ističu da najveće interesovanje vlada u Podgorici za naselja Siti kvart, Preko Morače i Stari aerodrom, a na primorju za Bokokotorski zaliv i to uglavnom kupuju inostrani kupci, pretežno Evropljani.

Cijena kvadrata

Cijene stanova u Podgorici kreću se od 1.000 do 1.600 evra po metru kvadratnom, a na primorju od 1.200 do 4.000 evra. Cijena kvadrata u Kolašinu iznosi od 800 do 1.200 evra, Žabljaku od 1.000 do 1.500 evra, a u Nikšiću od 600 do 1.100 evra. Prosječne cijene kvadrata u Baru su od 1.300 do 1.500 evra, u zavisnosti od lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana