Štir: Ni hrvatski vojnik ni NATO ne žele u direktni sukob sa Rusijom

Tanjug
Štir: Ni hrvatski vojnik ni NATO ne žele u direktni sukob sa Rusijom

ZAGREB - Hrvatski evroparlamentarac i nekadašnji hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir na temu učešća Hrvatske u misiji NATO, koja je postala tačka više u sporu Banskih dvora i Pantovčaka, kaže da je predsjednik Republike Zoran Milanović plasirao lažnu informaciju da će hrvatski oficiri kao podrška ići u Ukrajinu.

Štir smatra da je Milanović tu laž plasirao zarad prikupljanja političkih poena i ističe da to nije tačno i da nije u planu da se hrvatski vojnici upućuju u Ukrajinu.

„Ni hrvatski vojnik ni NATO savez ne želi da bude u direktnom sukobu sa Rusijom. Da, podržati Ukrajinu, ali Ukrajinci su ti koji brane zemlju, a saveznici daju podršku“, rekao je Štir.

Lošim smatra to što se zarad prikupljanja političkih poena u kampanji na kocku stavlja i spoljna politika i ugled Hrvatske.

 „Ustav predviđa da predsjednik bude iznad stranačkih sukoba, moja najveća kritika Milanoviću je što se ne ponaša kao predsjednik, ne stavlja se iznad, nego sebe pozicionira kao šefa opozicije, time oponira vladi, ali uzurpira i mjesto opozicije i nije ni čudo to što je ljudi doživljavaju kao slabu jer je u sjenci Milanovića”, rekao je Štir.

Komentarišući „plan pobjede“ ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Štir je istakao da je perspektiva Ukrajine u članstvo NATO otvorena, ali da je najprije potrebno završiti rat.

„Perspektiva za članstvo je otvorena za Ukrajinu, ali prvo treba završiti rat, a za to je potrebno da Rusija prihvati da više ne napada Ukrajinu. Rat bi se mogao sutra završiti da Vladimir Putin to odluči”, rekao je Štir.

On je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da je ideja dovesti ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe do mira, a za to Ukrajina, kako kaže, mora imati što jaču poziciju da bi „Moskvi bilo jasno da vojnom silom neće te ciljeve ostvariti”.

Podsjetio je da je ruski glavni cilj bio u nekoliko dana zauzeti i vratiti Ukrajinu u ono što nazivaju „ruski svijet“.

„To se nije dogodilo, ali Rusija i dalje ima taj cilj. Kad bi odustala od toga, kad bi vidjela, a polako mislim da je jasno da to neće moći ostvariti, da se stvore uslovi za prave sadržajne mirovne pregovore”, kazao je Štir komentarišući plan Zelenskog u pet tačaka.

Štir smatra da su „ključevi toga u Moskvi“. „Oni su pokrenuli rat, oni ga mogu i zaustaviti“, naveo je.

Naglašava da Ukrajina treba biti u što boljoj poziciji što se nastoji postići kontinuiranom zapadnom pomoći i podrškom.

,(Note: I am unable to edžport files. Please copy the tedžt above.)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana