Stigao odgovor FBI na molbu da pomognu u rasvjetljavnju ubistva Jovanovića

Tanjug
Foto: Mondo.me

PODGORICA - Predsjednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je danas da je dobio odgovor od Federalnog istražnog biroa (FBI) na molbu Crne Gore da pomognu u istrazi ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

 Abazović je istakao da bi rasvjetljenje tog ubistva otvorilo prozor za razrješenje mnogih drugih krivičnih djela u Crnoj Gori.

"Nama je bilo važno da ovome damo međunarodni značaj, to je zločin koji je definisao mnoge druge tokove u Cnoj Gori. Mi smo internacionalizovali problem, prihvatili da su naši organi, po mom mišljenju, pravili namjerne greške i samim tim možemo da dobijemo neophodnu podršku ili da nam pokažu put za rješenje ovog slučaja", rekao je premijer. 

Abazović je sredinom jula od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tražio pomoć FBI u rješavanju slučaja ubistva Duška Jovanovića, koji je ubijen iz automatskog oružja maja 2004. u Podgorici, neposredno po izlasku iz redakcije.

"Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvetljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat", navodi se u pismu koje je Abazović uputio Blinkenu.

Za saučesništvo u ubistvu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.

Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića. Vlada Zdravka Krivokapića je maja 2021. godine naložila novu istragu o ovom ubistvu.

Abazović je uputio pohvale za najnovije akcije Specijalnog policijskog tima, na čelu sa Predragom Šukovićem, a na pitanje da li će biti još takvih akcija, odgovorio je potvrdno.

"Apsolutno. Očekujem da uđemo u veliko finale", rekao je Abazović, prenio je portal RTCG.

On je kazao da su stvari koje su dosad uradili SDT, SPO i Uprava policije istorijske za Crnu Goru i da očekuje „da u svim segmentima uđemo u veliko finale".

Na pitanje zašto nikada nije skinuta oznaka tajnosti sa izvještaja o rezultazima postupanja bezbjednosnog sektora tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, Abazović je rekao da u tom izvještaju ništa nije sporno i spektakularno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana